Да ли је боље умрети са Америком, пита се чешка политичарка

© Sputnik / Кирилл Брага / Уђи у базу фотографијаРуска вакцина против короне "Спутњик Ве"
Руска вакцина против короне Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2021
Пратите нас
Чешка политичарка и бивша потпредседница Парламентарне скупштине Савета Европе Ана Чурдова критиковала је политику појединих западних земаља у вези са руском вакцином против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V).

Она је у интервјуу који је дала за лист „Парламентни листи“ подсетила да је ефикасност руске вакцине преко 91 одсто, као и да резултати испитивања, између осталог и међународних, указују на њену безбедност.

Новинарку чешког листа је занимало да ли би се њена саговорница Чурдова одлучила на вакцинацију „Спутњиком Ве“ (Sputnik V), на шта је политичарка потврдно одговорила. Истовремено је истакла да одбијање појединих европских земаља да користе руску вакцину иде на штету пре свега њиховим становницима.

„Боље умрети са Сједињеним Америчким Државама, него живети са Русијом? Озбиљно? На првом месту треба да буде људски живот, а далеко иза тога профит“, истакла је политичарка.

На питање да ли ће Европска унија одобрити руску и кинеску вакцину, Чурдова истиче да то она не може предвидети, али да претпоставља да ће глас немачке канцеларке Ангеле Меркел бити значајан аргумент.

„Ако не, због антируске и антикинеске хистерије поступак одобравања ће се отећи, све док не стигну наручене западне вакцине. И неважно је када ће оне стићи и колико ће људи умрети. Најважније је идеолошки исправна вакцина и профит“, констатује чешка политичарка.

Власти Чешке разматрају питање набавке руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V). Премијер земље Андреј Бабиш посетио је Мађарску и Србију, јер те земље већ имају искуства са коришћењем руске вакцине. Притом, Бабиш је истакао да се руска вакцина може употребљавати у Чешкој тек након што је одобри Европска агенција за лекове.

Руски фонд за директне инвестиције поднео је Европској агенцији за лекове захтев за регистрацију руске вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) 29. јануара и има потврду да је захтев примљен.

Прочитајте још:

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала