Кина одобрила Црној Гори донацију од 30.000 доза вакцине „Синофарм“

© AP Photo / Muhammad SajjadКинеска вакцина против короне
Кинеска вакцина против короне - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2021
Пратите нас
Кина је Црној Гори одобрила донацију од 30.000 доза вакцине компаније „Синофарм“ која ускоро треба да стигне у земљу, саопштила је црногорска Влада.

У саопштењу се наводи да су кинеске власти донацију одобриле након што их је контактирала црногорска влада, а упркос ограниченим капацитетима за производњу вакцина у Кини и глобално.

Указујући да је више од 40 земаља затражило кинеску вакцину, влада је истакла да су кинеске власти подржале своје произвођаче да преговарају са надлежним органима у Црној Гори о набавци и одлучиле да одобре тражене количине и то у виду донације.

​​Подсећа се да је Кина учествовала у Ковакс иницијативи Светске здравствене организације и да ће им обезбедити 10 милиона доза вакцина.

„Кина, такође, обезбеђује извоз вакцина у земље које се налазе у стању хитне потребе и које су одобриле њихову хитну употребу. Оваква ситуација потврђује најаву кинеског председника Си Ђинпинга да ће кинеска вакцина против Ковида-19 постати глобални јавни производ и кинески допринос осигурању приступачности и доступности вакцина земљама у развоју“, наведено је у саопштењу.

Како се истиче, овакав начин добијања вакцине потврђује и непобитан став црногорских власти да су директни билатерални преговори државе са произвођачем, односно државом једини сигуран пут добијања вакцине који ничим не сме да буде угрожен, пренеле су „Вијести“.

Донација Кине Црној Гори и међусобни однос од почетка пандемије још једна су потврда и знак додатног јачања традиционалног пријатељства две земље и народа, закључује се у саопштењу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала