„Тајно оружје“ стиже из сенке и прети Ђоковићу

© AFP 2023 / PAUL CROCKРуски тенисер Аслан Карацев током меча против Оже-Алијасима
Руски тенисер Аслан Карацев током меча против Оже-Алијасима - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2021
Пратите нас
Пре око недељу и по дана мало ко је, сем посвећених тениских пратилаца, знао ко је Аслан Карацев. Сада се о њему прича у много ширим круговима, а наредна мета му је Новак Ђоковић.

Руски тенисер је не само најпријатније изненађење овогодишњег Аустралијан опена, већ и свих Гренд слем турнира у скоријој историји.

Карацев је на Ози опен дошао као 114. тенисер света, дебитант са 27 напуњених година и неко ко је зарадио тек нешто више од 600.000 долара у каријери.

Свој ренкинг је, за сада, поправио за готово 100 позиција, већ је зарадио више него у претходном делу живота, а нова мета ће му у четвртак од 9.30 бити Новак Ђоковић, најбољи српски спортиста свих времена.

Ипак, о Аслану Карацеву се и даље не зна много, па је после победе у четвртфиналу добио питање да објаснио ко је он и одакле долази.

„Рођен сам у Русији, у граду Владикавказ. Са породицом сам се преселио у Израел када сам имао три године, а затим сам тамо почео да тренирам, у Тел Авиву. Мислим да то знате“, рекао је Карацев и наставио:

„Тамо сам одрастао и тренирао до 12. године, а затим се са оцем вратио у Русију. Тада сам живео у Ростову, затим у комшијском граду Таганрогу, где сам пронашао спонзора. Рекли су ми да ће ми помоћи и преселио сам се у Немачку, у Хале. Био сам тамо две године, а онда сам отишао у Барселону. Последње три године радим са Хајором Јатским, својим тренером, у Белорусији, у Минску. Ту је и фитнес тренер Луис из Португала. Радимо заједно скоро три године“.

Желео је стотку, стигао у полуфинале

Тенисер који потиче из јеврејске породице и даље није свестан свог успеха, а истиче да му је циљ за прошлу годину био да се пласира међу најбољих 100 на свету.

„Пре четири месеца сам био 100 и неки на листи. Циљ током 2020. године ми је био да уђем у првих 100, али то се није догодило. То ми је остао план“, објаснио је Карацев.

​Мрачна прошлост и повреда

Добре партије Карацева су посвећене љубитеље тениса, оне које „бели спорт“ прате и на нижим нивоима, навеле да јавност подсете на његову „мрачну прошлост“.

Проблем намештања мечева је у тенису већи него у осталим спортовима, јер, за разлику од, на пример, фудбала и кошарке, у тенису морате да потплатите само једну особу како бисте одрадили посао.

Григор Димитров током меча са Асланом Карацевим - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2021
Како је Бугарин збунио Маријану и зашто није могао да навуче чарапе

Карацев је неко ко је више пута од стране навијача оптуживан за намештање својих дуела, али Тениска јединица за интегритет (ТИУ) никада није реаговала ни у каквом смислу.

Током проблематичног дела своје каријере имао је и доста муке са повредом колена.

Такође, власник је вероватно најгорег другог сервиса у историји тениса, али и неких мечева у којима је доживео чудне падове у игри и концентрацији, односно губио када је све изгледало као да је пред победом.

„Замислите да Карацев освоји Аустралијан опен, а онда дође на радар ТИУ и буде суспендован због намештања у прошлости. То би била прича деценије, сигурно“, један је од коментара на Твитеру.

Поменута повреда, односно операција колена је Руса натерала да направи шестомесечну паузу после које се није било лако вратити.

„После тог тренутка је било јако тешко повратити самопоуздање и осећај за игру. Није било лако, дефинитивно“, рекао је Карацев.

Карацев је тада, пре реално гледано само четири године, пао на чак 764. место АТП ранг листе, али од понедељка ће по први пут дебитовати у Топ 100, тачније барем на 42. позицији.

Руско тајно оружје

Оно што се у последње време могло чути о момку из Владикавказа је то да је он „тајно оружје“.

Тим термином га је описао Данил Медведев, такође полуфиналиста Аустралијан опена, током АТП купа почетком ове године који је Русија освојила и постала незванични шампион света у тенису.

„Аслан је наше тајно оружје за дубл. Не, не шалим се. То није успео да покаже јер ниједном није било 1-1 у нашим мечевима, али је он био наше тајно оружје“, изјавио је Медведев, док је Јевгениј Донској суптилно најавио оно што се спремало.

„Аслане, сигуран сам да ћеш имати сјајну сезону ове године, зато што играш на невероватном нивоу“, казао је капитен репрезентације.

Нису погрешили...

Топ форма кад јој време није

Аслан је прошлу годину завршио у сјајној форми, уз неколико титула на челенџерима, али и добрим партијама на АТП турнирима у којима није стизао далеко због, пре свега, мањка искуства. У том периоду многи играчи су се суочавали са физичким и менталним проблемима као последицама свега што се дешавало у 2020. 

Аслан Карацев, руски тенисер - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2021
„‚Силовао‘ ме је“: Украјинац се присетио руске сензације, Ђоковићевог наредног ривала

Ове сезоне нема пораз, пошто је учествовао само на Аустралијан опену, где у квалификацијама и главном жребу заједно има осам тријумфа.

Иако је остварио велике победе против тренутних, бивших или будућих Топ 10 играча као што су Шварцман, Оже-Алијасим и Димитров, препрека која му следи је неупоредива.

Новак Ђоковић је на Аустралијан опену освојио осам титула, а Карацев има осам победа на АТП туру у каријери.

Ђоковић је у Мелбурну тражи своју 18. титулу на Гренд слем турнирима, док Карацев има укупно 18 освојених сетова на истим такмичењима (све ове сезоне).

„Могу ли до титуле? Како то могу да знам? Видећемо. Идем меч по меч“, рекао је Карацев пред дуел са најбољим играчем планете.

Истински пример меча који се може описати као Давид против Голијата. И то у полуфиналу једног Гренд слема.

​► Новак одбија да ћути, опет је подигао буру и добио подршку од Зверева и Медведева

„Новак се некада претвара, али није лажов“ /видео/

Британска легенда за Спутњик спорт: Новак је победио сумње

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала