Затвор за вређање краља: Хапшење репера у Шпанији изазвало протесте и јавне расправе

© REUTERS / STRINGERПолиција приводи шпанског репера Пабла Асела
Полиција приводи шпанског репера Пабла Асела - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2021
Пратите насTelegramOdyssey
У Шпанији је избила широка јавна дебата око хапшења репера Пабла Асела, који је вређао краља и полицију. Каталонски музичар осуђен је на девет месеци затвора. Спутњик Мундо разговарао је са стручњацима и адвокатима о пресуди која је изазвала оштру полемику у овој европској земљи.

Пабло Асел (право име репера је Пабло Ривадуља) осуђен је за злочине повезане са величањем тероризма, вређањем круне и државних институција. Поред затворске казне, репер је осуђен на шест година суспензије и новчану казну од 30.000 евра.

Музичар је први пут осуђен 2014. године због пропаганде тероризма у песмама и на друштвеним мрежама, али због с обзиром да раније није осуђиван, казна од две године затвора није извршена.

„Они који вуку конце заслужују хиљаде килограма амонала“, један је од примера дотичних текстова.

Асел је 2016. године осуђен на шест месеци затвора због напада и вређања новинара „ТВ3“. Новинару је морао да плати одштету у износу од 12.150 евра.

Коначно, 2018. године поново је осуђен за злочине повезане са пропагирањем тероризма и вређањем круне и ову одлуку потврдио је Врховни суд 2020. године.

Овог пута уметник није могао да избегне затвор, јер су на његову криминалну прошлост додата и 64 твита, објављена на његовом налогу, и песма на његовом Јутјуб каналу под називом „Хуан Карлос луда“ (Juan Carlos el Bobón, у питању је игра речи: Борбон-Бурбон, краљевска породица Шпаније, а bobón значи будала, блеса). У својој песми, репер назива краља „Франковим наследником“ (диктатор је завештао предају власти свргнутој краљевској кући након његове смрти). У твитовима Пабло Асел пише да је „краљевска породица паразит“, назива монархију „фашистичком“ и наводи да „Национална полиција мучи чак и пред камерама“.

Хапшење шпанског извођача изазвало је талас протеста који је прерастао у нереде и сукобе са полицијом у неколико градова, укључујући и у Барселони.

​У интервјуу за шпански Спутњик, адвокат и стручњак за правна питања Карлос Мартинез објаснио је да је хапшење Пабла Асела било легално. Управо око законитости хапшења музичара воде се дебате у шпанском друштву.

Према речима стручњака, хапшење је у складу са шпанским кривичним законом из 1995. године, који је увео члан у вези са вређањем краљевске породице. А током реформе Кривичног законика 2015. године, додатно су пооштрени чланови о злочинима у вези са пропагандом тероризма.

„Сваки злочин везан за слободу изражавања мора бити укинут“, сматра Мартинез. „Укључујући и злочине који се односе на крајње десничарска мишљења. Слобода изражавања не може бити ограничена ни за кога“.

Мартинез је подсетио да Устав Шпаније „гарантује свима слободу изражавања и ширења својих мисли и мишљења; да обавештава и прима истините и непристрасне информације“.

​Мартинез је нагласио да је „Устав изнад закона“ и да „злочин повезан са слободом говора никоме није нанео тренутну или озбиљну штету“.

Према речима стручњака, потребно је реформисати шпански кривични законик и хитно изменити такозвани „закон о ућуткивању“, који је на снагу ступио 2015. године заједно са реформом Кривичног законика. Он укључује административне прекршаје и предвиђа новчане казне у распону од 100 до 600.000 евра. Нека кршења која се сматрају врло озбиљним укључују учешће у неодобреним демонстрацијама које могу представљати опасност за друге учеснике, или ширење неодобрених слика или података снага државне безбедности.

Закон о ућуткивању је од почетка био контроверзан и оштро су га критиковале многе га организације за заштиту грађанских права и основне слободе, јер сматрају да је његова формулација нејасна, објаснила је адвокат Лаура Медина.

© REUTERS / STRINGERПостер подршке шпанском реперу Паблу Аселу који је ухапшен због пропагирања тероризма и вређања шпанске краљевске породице
Затвор за вређање краља: Хапшење репера у Шпанији изазвало протесте и јавне расправе - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2021
Постер подршке шпанском реперу Паблу Аселу који је ухапшен због пропагирања тероризма и вређања шпанске краљевске породице

Осим тога, Закон о цивилној безбедности предвиђа оно што адвокати називају „претпоставком истинитости снага државне безбедности“.

„Реч агента довољан је доказ да се грађанин казни, а самим тим је и фактор сигурности за самоодбрану минимална“, каже Медина.

Према мишљењу професора за међународне односе на Папском универзитету у Мадриду Хавијера Хила, случај Асел понавља потребу да се дефинише „шта је слобода говора, где постоје ограничења и право на изражавање било ког мишљења, као и шта се може или треба сматрати као пропаганду тероризма или вређање институција“, објаснио је професор. 

​„У Шпанији нисмо ништа бољи или лошији од других земаља. Постављање граница је тежак део и оне би требало да буду тамо где одређена друштвена група може бити тешко погођена. Али та ограничења мора одредити правосуђе“, додао је он.

Стручњаци са којима је разговарао Спутњик Мундо истичу да се под изговором слободе изражавања не може деловати некажњено, оправдавајући апсолутно свако понашање. Према њиховом мишљењу, неопходно је узимати у обзир јавност лица која промовише одређене идеје, број његових пратилаца на друштвеним мрежама, као и да ли његове изјаве могу да присиле трећа лица на насилне радње или неко друго кривично дело.

У међувремену, шпанске власти намеравају да смање казне за злочине повезане са самоизражавањем. Шпанско Министарство правде објавило је 8. фебруара саопштење у којем се најављује да ће злочини повезани са „злоупотребом слободе изражавања бити преиспитани тако да само понашање које је јасно повезано са угрожавањем јавног поретка или провоцирањем било каквог насилног понашања буде кажњено мерама обуздавања, али не и казном затвора“. Вербално вређање почињено у уметничком, културном или интелектуалном контексту би у том случају остало „ван оквира кривичне казне“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала