Бајден оптужио Русију: Наносите штету нашим трансатлантским односима

© AP Photo / Patrick SemanskyНовоизабрани председник САД Џо Бајден
Новоизабрани председник САД Џо Бајден - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2021
Пратите нас
Амерички председник Џозеф Бајден је наступајући на Минхенској конференцији о безбедности оптужио Русију да покушава да нанесе штету трансатланстким односима САД и њених савезника.
„Сви знају да Русија покушава да ослаби `европски пројекат`, као и наш савез НАТО јер јој је лакше да застрашује поједине земље него да преговара са уједињеним трансатлантским савезом“, рекао је он.

Додао је да „руски лидери желе да сви мисле да смо корумприрани, корумпирани као и они, али свет зна да то није тако“.

Бајден је истакао и да не жели да врати свет у ситуацију налик Хладном рату.

„САД преферирају мир у којем би сви могли да бирају свој развојни пут без претње силом“, нагласио је.

Указао је да САД подржавају територијални интегритет Украјине. Рекао је да изазов, који представља Русија, није исти као Кина, и да се не ради више о сукобу Истока и Запада, да неко жели конфликт, већ о будућности у којој свако може сам да одлучује којим путем жели.

„Не можемо се враћати свету блокова, морамо сарађивати ако желимо победити пандемију. Треба нам нови систем брже реакције на биолошке претње. Борба против климатских промена је глобална егзистенцијална криза која погађа све“, указао је он.

Такође је рекао и да се Америка поново вратила на светску сцену и истакао да је сарадња са европским партнерима „камен темељац“ спољне политике Вашингтона.

„Желим свима да се обратим – Америка се вратила! Трансатлантски савез се вратио, нећемо се освртати уназад. Трансатлантски савез је снажна основа наше заједничке безбедности и благостања“, рекао је Бајден.

Амерички председник је нагласио и да је савез САД и Европе кључна ствар у односима те две стране када је реч о светској политици. Бајден је оценио да су последње четири године биле тешке, али да сада ЕУ и САД морају веровати једно другом, и заједно савладати изазове, који су данас другачији, како је оценио.

„Имамо нове кризе које захтевају нашу пажњу. Не можемо се фокусирати само на такмичење великих сила, већ на све изазове који постоје. Нема сумње да ће САД тесно сарађивати са својим партнерима у ЕУ и да ће сарађивати са главним градовима од Рима до Риа у суочавању са изазовима“, нагласио је он.

Најавио је да ће зауставити повлачење америчких војника из Немачке и казао да ће неке одлуке раније администрације променити.

Поред тога, амерички лидер је потврдио да је Америка привржена осигуравању безбедности свих чланица НАТО-а као што то налаже и њена оснивачка повеља која подразумева да напад на било коју чланицу представља напад на целокупну Алијансу.

Казао је да ће САД морати да обнове своју економску моћ, врате се у међународне организације, и заступају своје вредности широм света.

„Уверен сам да ће демократија победити. Морамо показати да демократија може и даље да буде одговор на изазове и у данашњем свету“, рекао је амерички председник.

Позив европским партнерима да се боре против Кине

Бајден је рекао да амерички и европски партнери треба да се „боре против Кине играјући по другачијим правилима“.

„Конкуренција са Кином биће оштра. То је оно што очекујем. И то је оно што поздрављам“, рекао је Бајден.

Бајден је навео како верује да ће глобални систем који су изградиле САД и Европа са својим партнерима бити конкурентан у односу на Кину.

„Можемо победити у трци за будућност, али су потребна историјска партнерства. Морамо се супроставити мерама Кине, морамо да се придржавамо сви истих правила. Морамо се залагати за демократске вредности и супроставити онима који желе монополе, који желе да учине тлачења нормалним“, нагласио је он.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала