„Човек изнад стандарда“: Реакције из региона поводом устоличења српског патријарха

© Sputnik / Олег Иванов / Уђи у базу фотографија Устоличење патријарха српског Порфирија
 Устоличење патријарха српског Порфирија - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2021
Пратите нас
Поводом устоличења српског патријарха Порфирија српски члан председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да од њега очекује да обезбеди добру сарадњу између цркве са државама Србијом и Републиком Српском. Хрватски председник Зоран Милановић изјавио да је патријарх Порфирије човек који је изнад стандарда оних изабраних пре њега.

Српски члан председништва БиХ Милорад Додик истакао је да су српски народ и српске државе добиле новог патријарха који својим деловањем треба да продужи и обезбеди јединство цркве и добру сарадњу са државом и да му је посебна част што је присуствовао устоличењу 46. патријарха Порфирија.

Очекујем да патријарх Порфирије, истакао је Додик "обезбеди добру сарадњу између цркве са државама Србијом и Републиком Српском. 

Устоличење патријарха српског Порфирија у Саборном храму - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2021
Устоличен патријарх Порфирије /видео, фото/

У новом патријарху имамо капацитете да се то и оствари, рекао је Додик.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић оценила је да је устоличење новог патријарха СПЦ значајно за сав верујући српски народ, како у Србији, тако и Републици Српској и у дијаспори.

Како је казала медијима испред Патријаршије, српски народ се радује сарадњи са црквом, али има и веру и наду да ће у будућности постићи са црквом заједнички циљ.

"Ми у Републици Српској увек смо гајили посебне емоције према СПЦ и у центру свега што смо обележавали у прошлости и што ћемо обележавати у будућности увек је СПЦ", рекла је Цвијановић.

Изразила је задовољство избором новог патријарха и казала да је тај избор јако важан, пре свега, због бројних изазова који су иза нас, али и оних који нас очекују.

Хрватски председник Зоран Милановић изјавио да је патријарх Порфирије човек који је изнад стандарда оних изабраних пре њега, пренео је Б92.

Председник Српског народног вијећа (СНВ) Милорад Пуповац честитао је избор патријарху Српске православне цркве Порфирију, у којој је навео да је чврста вера да ће с њим на челу Црква свугде и свагда духовно снажити, друштвено се афирмисати и јавно уздизати. 

Устоличење српског патријарха Порфирија - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2021
Прва беседа патријарха Порфирија: Ми смо у Косову и Косово је у нама /видео, фото/

Председник Хрватске бискупске конференције, задарски надбискуп Желимир Пуљић честитао је избор патријарху Српске православне цркве Порфирију, уз поруку да га радује то што је његов избор за поглавара српске Цркве позитивно прхваћен у хрватским медијима и међу католичким верницима широм Хрватске.

Истакао је да су они ценили његов рад док је боравио у Загребу као митрополит загребачко-љубљански.

Пожелео је да Порфирије као одабрани на часну и одговорну дужност патријарха буде обдарен даровима Духа Светога како би, како је навео, био Божји дар Цркви, народу и верницима.

Поручио је и да се Христови ученици не умарају од ширења љубави, сношљивости и праштања, пренео је Танјуг.

"Нека Вас Господин благослови, надахњује, води и чува“, навео је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала