Лавров: Односи Русије и ЕУ су „раскомадани у парампарчад“, док Америка води каубојску политику

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2021
Пратите нас
Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да Европска унија на Русију гледа као на незнанца, а спремност Москве да у прекине односе са Бриселом повезана је са тиме што „тих односа више ни нема“.

Он је у интервјуу за телевизију „РБК“ подсетио на речи шефа европске дипломатије Жозепа Бореља који је још у мају 2019. године рекао да Русија, стари непријатељ Европе, поново представља претњу ЕУ.

„У недавном интервјуу који сам имао са новинаром Владимиром Соловјовом, када ме је упитао да ли је Русија спремна да прекине односе са ЕУ – одговорио сам потврдно, јер тих односа више практично ни нема. Као што је својевремено рекао бивши председник САД Барака Обама, додуше тада је мислио на руску економију, односи су раскомадани у парампарчад“, рекао је Лавров.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2021
Лавров: Русија је спремна на прекид односа са Европском унијом

Говорећи о трговинској размени Русије и ЕУ, шеф руске дипломатије је рекао да се она драстично умањила након догађаја у Украјини 2014. године иако је ЕУ до тада била највећи партнер Русије.

„Питате ме за разлог? Санкције је увео наш драгоцени партнер, најкрупнији економски партнер, међутим, разлози увођења тих мера нису били засновани ни на каквим чињеницама. Крим нам је јасан, Донбас такође – ствар је у томе што је ЕУ, захваљујући сопственој неспособности и немогућности да спречи противуставни државни преврат са отвореним антируским потписом, решила да све обрне наопачке“, објаснио је.

О политици САД

Говорећи о реторици америчких политичких кругова према Русији, Лавров је казао да је унутрашња политичка ситуација у Сједињеним Америчким Државама ескалирала до крајњих граница.

„Тамо су присутне 'каубојске размирице' о томе 'ко је бољи'. Али то је нормална манифестација америчке политике, посебно данас. Ескалирала је до крајњих граница у својим неслагањима међу либералима који су мислили да је то већ незаустављива тенденција. Одједном је дошао Доналд Трамп који није много фаворизовао либералне принципе и приступе, него се трудио да више размишља о интересима оних који су основали Америку, који су дошли тамо (она је увек била земља емиграната) и донели њене законе. Води се спор око тога да ли остаје лојалност према држави која те прихватила или желиш да урушиш њене принципе?“, рекао је Лавров.

Он је подсетио на то да је Трамп говорио да је био најоштрији према Русији, као и да је увео више санкција него сви његови претходници заједно.

О руској вакцини

Када је реч о односу Запада према руској вакцини, Лавров је рекао да они схватају да је руска вакцина, „ако не најбоља, онда дефинитивно међу првима“.

„У супротном не би била толика потражња за вакцином, која експоненцијално расте. Са друге стране, они схватају да сама чињеница дистрибуирања вакцине 'Спутњик Ве' (Sputnik V), па и других наших вакцина које ће се ускоро појавити на међународном тржишту, значи повећање ауторитета и репутације Русије на међународној сцени, а они то не желе“, рекао је шеф руске дипломатије.

Истовремено, додаје Лавров, данас многе европске земље желе да сачекају да вакцину „Спутњик Ве“ (Sputnik V) одобри Европска агенција за лекове.

Вакцина против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2021
Након великих критика, Аустрија је признала - „Спутњик Ве“ је ефикасна вакцина

„У Мађарској сматрају да су већ спремни да се тиме баве и испоруке почињу. Број захтева (за вакцином) из Европе стално расте. Пре неки дан је кнез Алберт II од Монака тражио да се испоруче вакцине за целокупно становништво кнежевине.

Након што су објављене научне оцене независних структура на Западу су приморани да признају да је вакцина добра. Ипак, настављају се покушаји да се она дискредитује, закључује Лавров.

О „Северном току 2“

Лавров се осврнуо и на питање изградње гасовода „Северни ток 2“ рекавши да су предлози упућени Немачкој по питању укидања санкција уколико се очува количина протока гаса кроз Украјину – понижавајући.

„Отворено о томе пишу, да се ради о својеврсној трговини Вашингтона и Берлина. Американци допуштају да `Северни ток 2` проради, али исто тако кажу и да уколико транзит гаса кроз Украјину стане, `Северни ток 2` ће бити затворен. Не могу да одлучујем за Немачку, али такви услови су једноставно понижавајући“, нагласио је.

Шеф руске дипломатије је навео и да све то потврђује речи председника Русије Владимира Путина да они, на рачун Русије, желе да финансијски подрже свој геополитички пројекат под називом „Украјина“.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала