Може ли патријарх Порфирије да буде мост између Србије и Хрватске

© Tanjug / RADE PRELICПатријарх Порфирије
Патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2021
Пратите нас
Док председник Хрватске Зоран Милановић изражава сумњу да ће дојучерашњи митрополит загребачко-љубљански Порфирије моћи као патријарх СПЦ да буде мост између Србије и Хрватске, Милорад Пуповац, представник Српског националног већа, уверен је да ће он томе успети, у колико буде воље са друге стране.

Професор Пуповац напомиње да је новоизабарни поглавар СПЦ-а, човек дијалога, отвореног ума и споразумевања.

Порфирије као мост између Срба и Хрвата

„Нема никакве сумње да, као што је у Хрватској придоносио разговору православних и католика, Срба и Хрвата, да ће то бити спреман да чини и као први човек СПЦ“, истиче саговорник Спутњика.

Друго је питање, напомиње др Пуповац, да ли ће околности ићи на руку тој његовој спремности за разговор, колико ће она бити препозната и колико ће јој се ићи у сусрет.

„Али, он јесте човек који је дијалог оставио као своју баштину у Хрватској, и верујем да ће уз снажење цркве у Србији и јачање њене јавне релевантности то бити једна од његових важних компоненти. Верујем да он може бити мост између православних и католика на југоистоку Европе, а посебно између Хрвата и Срба,“ истиче др Пуповац.  

Цркве ће да покрену и државе

Нaш саговорник каже да је патријарх Порфирије неко ко је опредељен за дијалог између хришћана али и са нехришћанским религијама што иде у прилог процени да ће успети да односе подигне на неки виши ниво него што су сада.

„Патријарх Порфирије је неко ко је близак папи Фрањи. Много је тешких тема у односима између католика и православаца, а посебно између Срба и Хрвата из прошлости о којима се расправљало у протеклим годинама и у којима је и сам садашњи патријарх учествовао као митрополит загребачко-љубљански и врло је добро упознат са тим темама,“ истиче наш саговорник.

Несумњиво је, закључује Пуповац, да ако две цркве крену путем дијалога, оне могу подстаћи и државне политике да унапређују односе и да буду отвореније за дијалог и о најтежим питањима.  

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала