Одлазак „Панонског морнара“: Песник ког је волела бивша Југославија /видео/

© Фото : Јутјуб/ĐORĐE BALAŠEVIĆ OFFICIALЂорђе Балашевић
Ђорђе Балашевић - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2021
Пратите нас
Ђорђе Балашевић, песник и кантаутор, преминуо је у 67. години. „Панонски морнар“, како су га звали због његовог истоименог албума, али и због тога што је из Војводине, био је једна од најпопуларнијих медијских личности коју је волела цела Југославија, нарочито осамдесетих година.

Ђорђе Балашевић је рођен 1953. године у Новом Саду, у породици оца Јована Балашевића и Веронике Доленец.

Балашевић је одрастао и живео у Новом Саду, а песме је почео да пише још у основној школи. Студирао је географију, али се посветио музици.

Групи „Жетва“ придружио се 1977. године, са којом исте године снима хит песму „У раздељак те љубим” и остварује свој први успех. Сингл је продат у више од 180.000 копија, што је био велики успех за југословенске стандарде.

Наредне године са Верицом Тодоровић оснива групу „Рани мраз” са којом наступа на фестивалу у Опатији, са песмом „Прва љубав”. Током те године снима неколико хит песама и са њима остварује велике тираже и доживљава потпуну афирмацију.

Пред само снимање песме „Рачунајте на нас”, придружују им се бивши чланови групе Сунцокрет, Биљана Крстић и Бора Ђорђевић. Песма је постала врло популарна и представљала је својеврсну химну генерације.

Након само два месеца сарадње, групу је напустио Ђорђевић и формирао групу „Рибља чорба”. Групу је напустила и Верица Тодоровић, па су Биљана и Ђорђе снимили први албум „Раног мраза” „Мојој мами уместо матурске слике у излогу”.

На фестивалу у Сплиту 1979. године, Ђорђе Балашевић је освојио прву награду са песмом „Панонски морнар”, што је постао и његов надимак у медијима. Тада почиње велики успон популарности овог кантаутора.

Током 1980. године, служио је ЈНА у Загребу и Пожаревцу, где је снимио ТВ серију Војници. Крајем године изашао је албум „Одлази циркус”, последњи албум групе „Рани мраз“. Албум је потврдио Балашевићев статус и донео хитове као што су „Прича о Васи Ладачком” и „Живот је море”.

Почетком 1982. године започиње соло-каријеру албумом „Пуб“ са којим бележи запажен успех. У ТВ серији „Поп Ћира и поп Спира“ тумачи запажену улогу берберина Шаце.

Уследио је низ успешних албума и концерата, који су му донели славу и статус једне од највећих звезда бивше Југославије. Укупно је објавио 12 соло албума, на којима су били бројни хитови као што су „Не ломите ми багрење“, „Провинцијалка“, „Свирајте ми јесен стиже дуњо моја“ и други.

Аутор је четири романа, глумио је у 10 играних или тв филмова и серија, међу којима су „Полетарац“, „Војници“, „Поп Ћира и Поп Спира“, „Специјална редакција“.

Био је ожењен супругом Оливером, са којом је имао троје деце.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала