Стижу нам пролећне температуре, али зима се не предаје

CC0 / Pixabay / Зимска идила
Зимска идила - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2021
Пратите нас
Иако је календарски још увек зима, метеоролози најављују да ће од недеље бити сунчано и топлије, са температуром знатно изнад просечних вредности. Ипак, како указују, то не значи да у марту неће бити хладних, зимских дана.

Метеоролог Недељко Тодоровић наводи да је могуће да следеће недеље температура буде чак и до 17 степени.

Тодоровић је, гостујући у четвртак у Београдској хроници РТС-а, казао да пролеће полако куца на врата, али да се не може тврдити да је зими дошао крај.

Према његовим речима, последњих дана фебруара уследиће пад температуре који ће вероватно трајати и током првих дана марта.

„Мислим да не би требало да то буде неки значајан пад, у смислу да буде опет зиме и хладноће“, рекао је Тодоровић, истичући да, климатолошки гледано, од 1. марта улазимо у пролеће.

По неком ритму смене топлих и хладних периода, до још једног пада температуре могло би да дође између 10. и 15. марта, додао је Тодоровић.

Коментаришући хладно време у Грчкој, Тодоровић је рекао да је снег у Атини неуобичајен и да је хладан ваздух захватио већи део Европе, а да је главнина ниских температура била у источној Европи.

Шетња по природи - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2021
Какво нас пролеће чека: Метеоролози објавили дугорочну прогнозу
„Онда се тај хладан ваздух из северног и источног дела Европе проширио у јужне крајеве, али најбитније, код нас је дао врло мало снежних падавина“, казао је Тодоровић.

Поводом снежних падавина у Грчкој и Турској, Тодоровић је објаснио да је тамо била граница топлог и хладног ваздуха, што се назива фронталном зоном, и да су ту облаци и падавине најизраженији.

„Пошто је било хладно негде баш у нивоу Атине, онда је сасвим нормално да се ту деси да пада снег и на мору, а јужније је била киша“, рекао је Тодоровић.

Метеоролог је поручио да није време за паковање зимске гардеробе, као и да је немогуће прецизно утврдити каква ће температура бити до краја зиме.

Недељко Тодоровић је подсетио да је просечан датум последњег снега 23. март и да је могуће да снег падне и након тога.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала