Украјина донела „тајне“ одлуке за Донбас и увела санкције опозиционару Медведчуку

© Sputnik / Vitaly Belousov / Уђи у базу фотографијаКијев, престоница Украјине
Кијев, престоница Украјине - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2021
Пратите нас
Савет за националну безбедност и одбрану Украјине (СНБО) разговарао је о погоршању безбедносне ситуације у Донбасу, а одлуке које су донете у вези са тим су „строго поверљиве“, рекао је секретар Савета Алексеј Данилов. Такође је саопштио да је СНБО увео санкције против петорице Руса, троје Украјинаца и 19 правних лица.

„Прво питање које је било предмет разговора биле су информације о ситуацији у зони операција уједињених снага. Нажалост, тамо се у последње време бележи нагли пораст кршења режима прекида ватре. Гину украјински војници. То је захтевало хитну реакцију руководства земље. Чланови СНБО саслушали су команданта Оружаних снага Украјине генерала Хомчака, начелника главне обавештајне управе Министарства одбране пуковника Богданова и шефа спољне обавештајне службе генерала Кондратјука. Одлуке које су донете по том питању су тајне“, рекао је Данилов.

Како је додао, председник Украјине Владимир Зеленски је на састанку наложио релевантним органима да размотре пет сценарија за решавање ситуације у Донбасу.

Данилов је такође саопштио да је СНБО увек санкције одређеним правним и физичким лицима, међу којима су и Руси.

Ограничења су уведена против држављана Русије Константина Борисовича Вацковског, Виталија Валерјевича Бојченка, Сергеја Викторовича Лисогора, Александра Николајевича Масљука и Михаила Јурјевича Попова.

Украјинци против којих су уведене санкције су, између осталих, лидер странке „Опозициона платформа – за живот“ Виктор Медведчук и његова супруга, као и Наталија Николајевна Лаврењук, ванбрачна супруга власника телевизија „112 Украина“, „Њузван“ и „ЗИК“ Тараса Козака.

Како је саопштила прес-служба украјинског председника, санкције које се објавио СНБО уводе се према указу лидера државе Владимира Зеленског.

„СНБО је донео одлуку да предузме хитне мере у циљу враћања државне имовине украјинског народа. Безбедносне снаге су имале задатак да разјасне околности под којима се државна имовина нашла у рукама приватника“, саопштено је из канцеларије Зеленског.

Прецизирано је да су санкције уведене против 19 правних и осам физичких лица, укључујући и пет авиона који су летели на релацији Кијев - Москва. Санкције су уведене и против компанија – власника летелица.

Украјински лидер Владимир Зеленски почетком фебруара је спровео одлуку СНБО о увођењу санкција у трајању од пет година против телевизија „112 Украина“, „Њузван“ и „ЗИК“ и њиховог власника – посланика Врховне раде Тараса Козака. ТВ канали су престали да се емитују, али су остали доступни на Јутјубу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала