Хајка на криволовце у Црној Гори: Убили мечку, срну и лане, два белоглава супа из Хрватске

CC0 / Pixabay/mtorben / Ловац са пушком
Ловац са пушком - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2021
Пратите нас
Права хајка покренута је на криволовце у Црној Гори после случаја убиства мечке, која се са мечићима појавила у Беранама. Криволовци су претходних дана убили и сову ушару у Подгорици, срну са ланетом, два белоглава супа са сателитским трансмитерима из Хрватске.

Поводом актуелног проблема криволова, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Стијовић, са сарадницима сазвао је хитни састанак са представницима удружењима ловаца и невладиних организација. Састанак је одржан због актуелног проблема криволова, а са посебним освртом на случај који се десио у Беранама, када је убијена мечка, а није познато шта се десило са младунцима.

Како је из Министарства саопштено, са састанка је поручено да је неопходно приступити систематском решавању проблема криволова у Црној Гори, преносе подгоричке „Вијести“.

„Први потез ће бити покушај спашавања мечића. Министар, све надлежне службе (инспекцијске и локалне), локална удружења на терену и заинтересовани грађани у Беранама предузеће све неопходне мере у циљу проналажења и заштите младунаца, који нису довољно одрасли за самостално преживљавање у дивљини“, наводе из Министарства.

Министарство ће затражити изјашњења од одговорних лица и институција након чега ће иницирати инспекцијски надзор у Беранама.

На састанку је, како се наводи, договорено да се крене са систематским решавањем проблема, кроз анализу и примену закона, у циљу изналажења решења како би се криволову трајно стало на пут.

„У сарадњи са МУП-ом, Министарство ће радити на решавању проблема коришћења ватреног оружја у лову, као и усаглашавања броја регистрованог оружја са бројем корисника који плаћају ловачку чланарину да би се дошло до податка колико оружја је у злоупотреби“, саопштено је.

Стијовић је истакао да ће сваки вид криволова бити процесуиран. Најављено је преиспитивање ловачких надокнада, коришћења ловачког оружја као и ловачких паса у лову, начин лова у ловиштима посебне намене...

„Активно ће се радити и на подизању свести о значају дивљачи и птица за биодиверзитет и животну средину“, наводе из црногорског Министарства.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала