Ко су легенде из Гинисове књиге рекорда којима се и Тито поносио

Орбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2021
Пратите нас
Легендарни музичар Јова Радовановић, овогодишњи добитник Награде за животно дело Нишвил џез фестивала, за Спутњик открива како је група „Седморица младих“ ушла у Гинисову књигу рекорда, зашто им се цела Југославија дивила а Тито се поносио, како је изгледао наступати три пута дневно у Совјетском Савезу.

Радовановић нам открива и шта је рецепт за 33 године непрекидног и успешног свирања, али и зашто је након свега уверен да је џез — дијагноза.

Орбита културе: Јова Радовановић, Александар Рукавишњиков, Татјана Микулић, Радивоје Бојичић, Александар Контић и Александар Ђуричић

Да ли је задовољан тиме како се споменик Стефану Немањи уклопио у окружење Савског трга као и начином на који је нагласио значај његове личности у српској историји, ексклузивно за Спутњик открива аутор споменика Стефану Немањи, руски вајар Александар Рукавишњиков.

Шта сазнајемо из необичне поставке „Сељак у карикатури ‘Јежа’ 1935-1990. године“ — недавно отворене у Етнографском музеју — о променама које је сељак као и цело друштво током година претрпео? Да ли је духовитије наше „качење“ на светске трендове или пак одбијање да у њима учествујемо,  о чему говоре неке од „бодљикавих“ карикатура — питамо кустоскињу Етнографског музеја и ауторку изложбе др Татјану Микулић и чувеног сатиричара и дугогодишњег уредника „Јежа“ Радивоја Лалета Бојичића.

Колико нам у кризним временима, попут овог пандемијског, могу помоћи књиге из популарне психологије, постоје ли заиста ефикасне инстант варијанте за исцељивање душе, шта је у том смислу права литература за онога ко жели да помогне себи, али и каква је у свему томе улога уметности — нека су од питања за госта „Орбите културе“ психоаналитичара Александра Контића.

Ко је био Небојша Глоговац, великан глумишта који нас је напустио пре три године? Зашто је готово немогуће попунити празнину иза глумца у кога су његове колеге гледале као у компас — сазнајемо из садржаја књиге „Глоги“ о којој разговарамо са њеним аутором, новинаром и публицистом Александром Ђуричићем.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала