Московски суд потврдио: Наваљни иде у затвор на око 2,5 године

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаНаваљни поново пред судом, у судници и представници девет амбасада ЕУ
Наваљни поново пред судом, у судници и представници девет амбасада ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2021
Пратите нас
У Бабушкинском суду у Москви данас је потврђена пресуда да се руском опозиционару и блогеру Алексеја Наваљног условна казна замени затворском у случају „Ив Роше“. Пресуда је ступила на снагу и ускоро може почети да се извршава.
Наваљни ће бити лишен слободе око 2,5 године, јер ће му се урачунати време које је провео у кућном притвору од 28. фебруара 2014. године до 30. децембра 2014. године.

Адвокат Наваљног Вадим Кобзев је саопштио да би његов клијент могао бити послат у затвор у било ком моменту, па чак и одмах данас.

Кобзев је додао да одбрана Наваљног планира да уложи жалбу вишој инстанци на одлуку Московског суда о замени условне казне затворском у случају „Ив Роше“.

У оквиру случаја „Ив Роше“, Наваљни је осуђен за крађу 30 милиона рубаља.

У судници су данас присуствовали представници девет држава – Литваније, Летоније, Естоније, Пољске, Норвешке, Шведске, Финске, Данске и Холандије. Представници амбасада западних држава су и раније долазили на судске процесе против Наваљног.

Такође, поред домаћих новинара, за извештавање је акредитовано и 18 страних медија.

Одбрана Наваљног затражила је да се поништи раније донета одлука суда, што је суд одбацио.

Подсетимо, Наваљни је ухапшен на аеродрому у Москви, јер се, као условно осуђени, није одазивао на позиве полиције. Он је имао две условне осуде. Прва је у случају „Кировлес“ везана за проневеру више од 16 милиона рубаља, а друга, у случају „Ив Роше“, за крађу од преко 30 милиона рубаља. 

Московски суд је донео одлуку да условна казна Наваљном буде замењена затворском казном од три и по године, а убрзо након тога, водеће западне земље, укључујући Сједињене Америчке Државе, Немачку, Француску и Велику Британију, апеловале су на руске власти да ослободе опозиционара. 

Наваљни ће током дана имати и рочиште у вези са случајем клевете против ветерана Другог светског рата. На том рочишту треба да буде изречена пресуда.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала