Стејт департмент није предложио нове санкције против „Северног тока 2“

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаГрадилиште гасовода "Северни ток 2"
Градилиште гасовода Северни ток 2  - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2021
Пратите нас
Амерички Стејт департмент није предложио нове санкције против гасовода „Северни ток 2“ у извештају који је поднет Конгресу, јавља америчка агенција „Блумберг“.

Одлука Америке о неувођењу нових санкција одраз је намере државног секретара Ентонија Блинкена да „не изазива“ руску компанију „Гаспром“ по том питању како не би удаљио Берлин од Вашингтона.

Према наводима агенције, у извештају се помиње да су брод за полагање цеви „Фортуна“ и предузеће којем припада „КВТ-РУС“ кршили америчке ограничавајуће мере. И брод и компанија су већ на америчком санкционом списку по другим ставкама.

Такође се наводи да Стејт департмент није предложио ни увођење било каквих санкција против немачких или неких других европских компанија које учествују у овом пројекту.

Подсетимо, америчка агенција је јуче објавила да ће се током дана пред Конгресом наћи извештај о новим, додатним, санкцијама против компанија које учествују у изградњи гасовода „Северни ток 2“, а да на том списку неће бити немачких компанија.

Пројекат „Северни ток 2“

Подсетимо, пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се боре Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ. САД су увеле санкције гасоводу у децембру 2019. године, услед чега је швајцарска компанија „Олсиз“ била приморана да заустави радове на полагању цеви.

Против гасовода су и Украјина, балтичке земље и Пољска.

Радови су настављени после годину дана када је брод „Фортуна“, против којег су САД такође увеле санкције, положиле 2,6 километара цеви у територијалним водама Немачке.

Остало је да се изгради још 148 километара гасовода од укупно 2.460 километара  - од отга 120 километара у Данској  и 28 у Немачкој.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала