Амерички медији: Русија међу пет најмоћнијих војски на свету

© Sputnik / Василий Батанов / Уђи у базу фотографијаБродови Црноморске флоте Русије
Бродови Црноморске флоте Русије - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2021
Пратите нас
Развојни пут који војску једне земље чини моћном не мора нужно важити и за другу, сматрају стручњаци. На основу јединствене формуле која укључује топографију и геостратегију, експерти су направили списак од првих пет најјачих армија на свету, пише часопис „Нешенал интерест“.

На прво место лист је ставио Сједињене Америчке Државе. Напомиње се да САД имају огроман одбрамбени буџет, опсежну инфраструктуру и велики број трупа. Потенцијал америчке војске комбинован је са моћном одбрамбеном индустријом, укључујући и у области ваздухопловства и присуства неколико група носача авиона.

© AFP 2023 / Jay DirectoАмерички носач авиона "Карл Винсон" и крстарица CG-52 "Банкер Хил" у Арапском мору
Амерички медији: Русија међу пет најмоћнијих војски на свету - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2021
Амерички носач авиона "Карл Винсон" и крстарица CG-52 "Банкер Хил" у Арапском мору

Друго место, по мишљењу стручњака заузима Русија. У тексту се указује на активно оживљавање флоте. Очекује се да ће 2021. године нова генерација руских стратешких подморница и подморница са крстарећим ракетама дати земљи низ предности.

© Sputnik / Олег Кулешов / Уђи у базу фотографијаНуклеарна подморница пројекта "Бореј" "Кнез Владимир"
Амерички медији: Русија међу пет најмоћнијих војски на свету - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2021
Нуклеарна подморница пројекта "Бореј" "Кнез Владимир"

Растућа снага модернизованих корвета и других малих бродова Русије ојачаће одбрану приобаља. Такође, руска војска је супериорнија од америчке у свим категоријама копнених снага, осим у оклопним возилима, сматрају стручњаци.

На трећем месту је кинеска војска која наставља са значајним дугорочним улагањима у све области војне индустрије. Пекинг има други по величини војни буџет и највећи број резервиста који испуњавају услове за војну службу. Кина тренутно реализује неколико амбициозних програма набавки за наредне деценије, од стварања сопствених ударних група носача авиона до развоја флоте бомбардера и ловаца шесте генерације.

© REUTERS / China Daily Кинеска војска
Амерички медији: Русија међу пет најмоћнијих војски на свету - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2021
Кинеска војска

Без обзира на релативно мали одбрамбени буџет и недостатак великог броја војних производа у поређењу са три водеће светске силе, војни потенцијал Индије потиче из њене огромне бројности и подједнако импресивним бројем резервиста. С тим у вези, земља се налази на четвртом месту најјачих војски. Аутори напомињу да земља има велику флоту тенкова, као и велике обалске одбрамбене снаге и солидну резерву артиљеријског оруђа.

© REUTERS / ADNAN ABIDIТенкисти индијских снага на проби параде за Дан републике у Њу Делхију
Амерички медији: Русија међу пет најмоћнијих војски на свету - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2021
Тенкисти индијских снага на проби параде за Дан републике у Њу Делхију

Иако је Њу Делхи и даље увозник војне технике, недавно је поставио темеље за самосталну домаћу одбрамбену индустрију, заузевши четврто место на ранг-листи.

Пето место експерти су дали Јапану. Јапан је 2020. први пут збацио Француску и заузео њено место на списку најмоћнијих војски на свету. Токио има јако ваздухопловство и активно присуство у појединим категоријама поморских снага, али глобални ранг Јапана опада због релативног недостатка копнених снага.

© AFP 2023 / Kazuhiro NOGIЈапански војни авион Ф-15
Амерички медији: Русија међу пет најмоћнијих војски на свету - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2021
Јапански војни авион Ф-15

Лист је у децембру писао да су односи између Русије и НАТО-а били толико напети, да би сваки погрешно протумачени инцидент могао да доведе стране у стање „случајног рата“. Аутори су истакли да је безбедносна ситуација на европском континенту достигла најгоре стање у последњих 30 година, а војне снаге Русије и НАТО-а делују много ближе једна другој, што доводи до потенцијално опасних инцидената.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала