Немачки медији: Бајден у дилеми око судбине „Северног тока 2“

© REUTERS / Kevin LamarqueЏо Бајден
Џо Бајден - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2021
Пратите нас
Тренутна америчка администрација желела би да се врати сарадњи са Немачком, али камен спотицања у односима између Вашингтона и Берлина остаје „Северни ток 2“, пише немачки Süddeutsche Zeitung.

Како тврде аутори чланка, Бајден, размењујући љубазности са немачком канцеларком Ангелом Меркел, ставио је под знак питања консензус између демократа и републиканаца по питању гасовода „Северни ток 2“. Лист подсећа на писмо које су два сенатора упутила председнику САД у којем се позива да не одустаје од оштре политике администрације Трампа према руском гасоводу. Међутим, за сада није јасно у чему може америчка администрација да направи уступке Берлину, узимајући у обзир чврст став Бајдена према судбини „Северног тока“, наглашава лист.

Ово показује дилему пред којом се нашао Бајден, наглашавају аутори текста. Гасовод је дуго времена изазивао спорове између Немачке и САД. Бајден и државни секретар САД Ентони Блинкен су јасно дали до знања да они желе да побољшају односе са савезницима, пре свега са Берлином. Ипак, пример горенаведеног гасовода показује колико је то компликовано у пракси, наводи се у чланку.

По мишљењу аутора материјала, Немачка у сваком случају треба да искористи шансу за партнерство са САД која се појавила након ере „Трампове грубости“, али успех у многоме зависи од тога да ли Немци могу да направе „интересантан предлог Бајдену“.

Како пише „Handelsblatt“, САД разматрају као компромисно решење опцију привременог искључивања гасовода, ако транзит руског гаса преко Украјине буде ограничен. Такав предлог, указује лист, требао би стићи из Берлина.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала