Председница Европске централне банке: Нема страха од задуживања, већ од нечег другог

© AP Photo / Carolyn KasterКристин Лагард
Кристин Лагард - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2021
Пратите нас
Неки европски политичари су забринути да ће се земље превише задуживати да би подржале економију током наредне године, али председница Европске централне банке (ЕЦБ) Кристин Лагард не дели њихове бриге.

Кристин Лагард рекла је у четвртак да њен највећи страх није да ће Европска унија акумулирати „брдо“ дуга, већ да би владе могле да „брутално“ повуку гаранције за посао и подршку приходима пре него што за то дође време.

Такви програми се, како је рекла, морају олакшавати „постепено“ и пажљиво.

„То је оно што мислим да је најтеже, најсуптилније и где ће морати да се примени пресуда“, рекла је Лагардова.

Владе су током протекле године „ослободиле“ милијарде долара као помоћ за ублажавање економског удара који је нанела пандемија ковида 19, додајући невиђену подршку централних банака попут ЕЦБ.

Европски лидери такође су одобрили пакет за опоравак и 1,8 милијарди евра (2,2 билиона долара) за помоћ у јачању економија након што криза прође.

Али, Лагардова је нагласила да, чак и кад економија почиње да се побољшава и опоравља, политичари не би требало да прерано повуку подршку.

У својој најновијој прогнози, објављеној у децембру, централна банка је предвидела да ће се европска економија проширити за 3,9 одсто 2021. године, а да ће производња достићи ниво пре пандемије до средине 2022. године.

Лагардова је приметила да такве прогнозе у великој мери зависе од увођења вакцине, која је полако започела у Европској унији.

Имамо вакцине – сваке недеље све више

Крајем прошлог месеца, борба између лидера ЕУ и „Астра зенеке“ излила се у јавност након што је произвођач вакцина рекао да ће испоручити мање доза него што је обећано.

„Имамо вакцине – сваке недеље све више, што је добро. Оне се производе, дистрибуирају“, рекла је Лагардова.

„Али људи још нису вакцинисани. Тако да ће потрајати док не добијемо имунитет стада, који сам по себи неће бити задовољавајући јер имамо различите сојеве“, додала је.

Друга кључна ствар, рекла је Лагардова, биће примена програма помоћи. Док су фискална правила ЕУ опуштена, богатије државе чланице предају новац, а Брисел се задужује у име земаља које се боре попут Италије и Шпаније.

„Имамо изванредан потез Европљана да се заједно задужују, али сада је питање испоруке“, рекла је Лагардова, преноси портал „Бизнис и финансије“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала