Русија и Емирати ће заједно направити надзвучни путнички авион

© Sputnik / Илья Наймушин / Уђи у базу фотографијаСухој суперџет 100
Сухој суперџет 100 - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2021
Пратите нас
Заједничко предузеће сувереног фонда Уједињених Арапских Емирата „Мубадала“ и руске Уједињене корпорације за производњу авиона направиће надзвучни путнички авион, саопштио је новинарима министар индустрије и трговине Русије Денис Мантуров.

Мантуров је саопштио да је потписан уговор о оснивању заједничког предузећа.

„Са стране Емирата, у пројекту ће учествовати „Мубадала“, а са наше Уједињена корпорација за производњу авиона, можда нека од њених „ћерки“, рекао је министар.

Што се тиче рокова изградње авиона, Мантуров је рекао: „Оптимистички гледано, до краја 2021. године – почетком 2022. године биће формиран облик авиона. Основни параметри су на 80 одсто постављени: брзина 1,5-1,8 махова. При томе, на брзини од 1,8 махова може се летели најмање 4 сата. Што се тиче верзије, у питању је ВИП летелица, са осам седишта и путнички авион са 30 седишта“.

Подсетимо, данас је отворена међународна изложба наоружања ИДЕКС-2021 у Абу Дабију.

У јануару 2018. године руски председник Владимир Путин предложио је да се направи цивилна верзија надзвучног авиона на бази стратешког носача ракета Ту-160. Уједињена авионска корпорација саопштила је тада да ради на надзвучном путничком авиону, у којем би се могли применити технологије, коришћене у Ту-160.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала