Америка најављује одговор на наводне руске сајбер нападе

© AP Photo / Evan VucciБела кућа у Вашингтону
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе могле би да одговоре на наводне руске сајбер нападе на америчку инфраструктуру у року од неколико недеља, при чему мере не би подразумевале само санкције, изјавио помоћник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан у интервјуу за Си-Би-Ес.

Саливен је навео да је од америчке обавештајне заједнице затражено да спроведе даљи рад на утврђивању умешаних и обима штете.

„У процесу смо. Рекао сам да ће требати недеље, а не месеци док не припремимо одговор. Одговор ће садржати скуп средстава – видљивих и невидљивих. То неће бити само санкције “, истакао је он.

Сајбер напади на америчке институције

У децембру је објављено да је извршен масовни сајбер напад на клијенте компаније за рачунарску безбедност „Солар виндс“. Међу жртвама напада су бројне америчке владине агенције. Такође је наведено да би ово могао бити један од сајбер-напада највећих по размерама и штети нанетој америчкој јавном сектору.

Почетком јануара канцеларија директора Национале обавештајне службе, Федерални истражни биро и Агенција за инфраструктурну и сајбер-безбедност САД објавили су заједничко саопштење да су руски хакери „вероватно“ умешани у велики сајбер напад на америчку владу. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио да Москва није умешана у хакерске нападе на владине установе и компаније у САД. Он је истакао да су све оптужбе на ту тему неосноване и представљају наставак слепе русофобије.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала