Амерички медији: САД се припремају за „обуздавање“ Русије у Европи

CC BY 2.0 / California National Guard / Америчка беспилотна летелица "МКу-9 Рипер"
Америчка беспилотна летелица МКу-9 Рипер - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2021
Пратите нас
Амерички часопис „Нешенал интерест“ објавио је чланак о припремама Сједињених Америчких Држава за конфронтацију са Русијом у Европи.

Пентагон ће појачати „обуздавање“ Москве у Источној Европи помоћу неколико иницијатива. Ту спадају извођење мултинационалних војних вежби, развој крстарећих ракета великог домета копненог базирања и средстава за надзор у стратешки важним областима.

Како пише аутор чланка, 25. ударна група ваздухопловних снага САД сада преусмерава фокус операција са Блиског истока, где је водила војне операције у Авганистану, као и против остатака ДАЕШ-а. Сада ће ова јединица америчког ратног ваздухопловства спроводити операције у Европи.

Да би се то урадило, у Румунију и балтичке државе биће послата извиђачко-ударна беспилотна летелица „МКу-9 Рипер“. Сједињене Америчке Државе у свом арсеналу имају више од сто таквих летелица.

Аутор чланка сматра да би овај дрон, који је раније учествовао у војним дејствима против терориста, могао да постане драгоцено оружје у свеобухватном рату великих сила. Томе доприноси његова техничка ефикасност и прецизност којом „Рипер“ прати и уништава непријатељске циљеве.

Амерички бомбардер Б-52Х - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2021
Америчко ратно ваздухопловство променило фокус: Нова наређења стратешким бомбардерима

Осим тога, америчко ратно ваздухопловство непрестано ради на побољшању овог оружја како би било у стању да се избори са изузетно високотехнолошким противником. Тренутно „МКу-9 Рипер“ нема стелт технологију, прецизирао је аутор.

Он је приметио да би због пространости руских граница присуство таквог дрона могло бити значајно.

„Опрема за видео-надзор ће вероватно бити тражена како у Североисточној Европи, у близини балтичких држава, тако и у јужним регионима Источне Европе, укључујући и Црно море и земље као што је Румунија“, закључио је аутор.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала