Борељ: ЕУ за недељу дана уводи нове санкције Русији због Наваљног

© AP Photo / Johanna GeronШеф европске дипломатије Жозеп Борељ
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2021
Пратите нас
Високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ потврдио је да су се министри спољних послова Европске уније на састанку у Бриселу у понедељак договорили да прошире персоналне санкције против Русије због ситуације око Алексеја Наваљног.
„Што се тиче ситуације са Наваљним, постигли смо политички договор о увођењу рестриктивних мера против оних који су умешани у његово хапшење, казну и кривично гоњење. За ово први пут намеравамо да применимо нови режим санкција због кршења људских права“, рекао је Борељ на конференцији за медије.

Према његовим речима, рад ће почети у понедељак и требало би да потраје недељу дана. „Надам се да неће требати више од недељу дана“, констатовао је Борељ.

Састанак министара спољних послова Европске уније одржан је нешто више од две недеље после Борељове посете Москви од 4. до 6. фебруара. Након те посете, Борељ је најавио могуће санкције против Русије због хапшења Наваљног. Касније је портпарол спољнополитичке службе ЕУ Петер Стано саопштио да је процес припреме нових санкција у току и да је поверљив. У ЕУ су такође навели да би у овој ситуацији могао да се примени нови глобални режим санкција Европске уније за груба кршења људских права.

Министарство спољних послова Русије раније је упозорило Брисел да не уводи нове антируске санкције и напоменуло да ће уследити сразмеран одговор.

Европска унија сматра да је хапшење Алексеја Наваљног, као и замена условне осуде стварном у случају „Ив Роше“, политички мотивисани. ЕУ је више пута позивала руске власти да ослободе Наваљног и подсећала на одлуку Европског суда за људска права из 2018. године.

Осим тога, суд у Стразбуру је 16. фебруара ове године објавио нову одлуку: у складу са правилом 39 позвати руску владу да ослободи Наваљног. У Москви је одлука Европског суда названа покушајем мешања у унутрашње ствари и притиска на суд. Према усвојеним амандманима на Устав Руске Федерације, Русија испуњава међународне обавезе само уколико нису у супротности са руским законодавством.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала