Цене могу само да расту: Колико тренутно кошта изнајмљивање гаража по Србији

CC0 / Pixabay / Гаража
Гаража - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2021
Пратите нас
Издавање гаражних места показало се као уносан посао. Како су медији раније пренели, оно се показује као исплативије од рентирања стања, јер без готово имало улагања цена буде скоро па иста – наводно до 200 евра на месечном нивоу.

Уз то, цвета и куповина. Извештај Републичког геодетског завода (РГЗ) за последњи квартал прошле године забележио је повећање броја прометованих гаражних простора за 17,7 одсто у односу на трећи квартал. По градовима, пораст промета гаражних простора забележен је у Новом Саду 26,2 одсто, Нишу 28,6 одсто и Београду 16,2 одсто, док је у Крагујевцу број прометованих гаражних простора остао практично исти, наводи се у званичној анализи.

Издавање

На сајту за продају и издавање некретнина „4зида.рс“ половина свих гаража које се издају се налази у Београду. Цене гаража за издавање у Београду се крећу од 50 до 100 евра, а највећи број њих се издаје за 80 евра.

„Тек три гараже се издају за цену вишу од 100 евра и њихова цена је 140, 150 и 350 евра. Две гараже чија је цена 140, односно 150 евра су луксузније гараже које имају видео-надзор и даљинско управљање, а гаража чија је цена 350 евра је потпуно опремљена као аутомеханичарска радња, има 40 метара квадратних и представља одличан избор ако неко жели да се бави овом делатношћу, те јој је цена више у складу са пословном приликом, а мање у складу са просечним ценама гаража“, појашњавају са поменутог сајта.

За паркинг место и гаражу потребна иста количина новца

Како додају, гараже које се издају су стандардне квадратуре, просечно од 12 до 16 квадратних метара.

„Оно што је занимљиво јесте да се на сајту „4зида.рс“ изнајмљују не само гараже, него и паркинг места – отвореног типа, најчешће у дворишту зграда. Интересантно је да цена издавања паркинг места у Београду готово идентична као цена издавања гаража. Ово нам показује да је у Београду паркинг све већи проблем, али и то да куповина гараже или резервисаног паркинг места може представљати и одличну инвестицију“, закључују саговорници.

Продаја

Када је реч о продаји гаража, њих на сајту „4зида.рс“ има дупло више оглашено нешто што има гаража које се издају.

Слично као и код издавања, и овде је највећи број гаража у Београду, тачније две трећине од укупног броја. Највећи број гаража за продају у престоници налази се на Звездари и Врачару, на потезу од Цветкове пијаце до Црвеног крста, као и на Новом Београду.

Најјефтиније гараже у Београду се продају за 5.000 евра, али њих има свега неколико на наведеном сајту, те можемо рећи да су гараже по овој цени права реткост. Највећи број гаража има цену од 8.000 до 10.000 евра.

Прилика за инвестицију

„Куповина гараже по овој цени може да представља одличну инвестицију за изнајмљивање, која би се исплатила за 8 до 10 година ако бисмо гаражу изнајмљивали по цени од 80 или 100 евра“, истичу.

Луксузне варијанте

„На сајту ’4зида.рс‘ могу се наћи и скупе гараже за продају, чија цена износи као гарсоњера у мањим градовима, али овде се обично ради о гаражама веће квадратуре – 30, 40 метара квадратних и више, у које стану два или више возила. Уопштено гледано, просечна цена гаража у Београду креће се око 850 евра по метру квадратном. Ипак, у појединим луксузним блоковима, као на пример у А блоку, цена гараже од 12 метара квадратних креће се од 18.000 до 20.000 евра, па видимо да за гараже у луксузним стамбеним блоковима не важи цена гараже од 850 евра по метру квадратном“, наводе са сајта „4зида“.

Како истичу, предвиђања су да ће цене гаражних и паркинг места у Београду наставити да расту, јер се, бар у скоријој будућности, неће решити проблем мањка паркинга у главном граду.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала