Студентске поликлинике неће бити затваране: Академци јасни – то су установе од кључног значаја

© Tanjug / Страхиња АћимовићСтудентска поликлиника у Београду
Студентска поликлиника у Београду - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2021
Пратите насTelegramOdyssey
„Студентске поликлинике неће бити затваране“, поручио је данас министар здравља Златибор Лончар студентима из иницијативе „Крени-промени“, који су му уручили петицију са око 35.000 потписа против припајања студентских поликлиника домовима здравља, које је било предвиђено новим планом оптимизације здравства у Србији.

Лончар је рекао да тај план неће бити прихваћен, али да су у обавези да о њему јавно расправљају. Он је казао и да је разговарао министром просвете Бранком Ружићем, коме је рекао да се по питању студентских поликлиника ништа неће променити и да о томе обавести студенте.

Никола Арсенић из иницијативе „Крени-промени“ рекао је да студенти о томе нису обавештени и оценио да је комуникација између студената и ресорног министарства лоша, као и да је предлог затварања Студентске поликлинике за време епидемије вируса корона „окретање леђа студентима“.

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICМинистар здравља Златибор Лончар поручио да студентске поликлинике неће бити затваране
Студентске поликлинике неће бити затваране: Академци јасни – то су установе од кључног значаја - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2021
Министар здравља Златибор Лончар поручио да студентске поликлинике неће бити затваране

Студентске поликлинике – од кључног значаја

О значају студентских поликлиника, Спутњик је разговарао са студентима. Теодора Живковић, студент Филолошког факултета у Београду, сматра да студенти треба да имају своју поликлинику у којој ће се лечити одвојено од осталих, поготово у време епидемије вируса корона.

„Мислим да је то најпаметнији потез који постоји у здравству, што су поликлинике одвојене за студенте. На овај начин ипак постоји нека врста изолованости која је потребна и која је, на крају крајева, довела до тога да се зараза мало мање шири међу студентима, баш због тога што су те јединице одвојене“, сматра Теодора.

Студент Високе школе струковних студија за ИТ „ИТС“ Филип Којанић сматра да су студентске поликлинике веома важне, посебно за студенте из унутрашњости.

„Студентске поликлинике треба да постоје, јер су одвојене од обичних. Људи могу да иду тамо иако немају важеће здравствене књижице, већ само с индексом, у било ком тренутку“, напомиње Филип.

Ања Микић, студент Факултета за међународну политику и безбедност, дели мишљење да су поликлинике значајне првенствено за студенте из унутрашњности и каже да је због тога од почетка сумњала у њихово затварање.

„Да студентске поликлинике не постоје и да студенти морају да се враћају у своје градове, јер не могу да добију здравствене услуге у Београду или ком год граду да се налазе, а да није место из ког потичу, то би заиста био проблем, поготово у оваквој ситуацији. Сваком Новосађанину или Београђанину је лакше да у свом граду нађе начин да се лечи. Сваки студент одатле може да оде у свој дом здравља, пронађе лекара“, мишљења је Ања.

Студент правног факултета у Београду Александар Вускановић веома је задовољан услугама које пружа Студентска поликлиника и тврди да позитиван став према тој установи имају и друге његове колеге.

„Као прва и једна од најбитнијих ствари, реткост је да у поликлиникама дође до гужве и застоја, што умногоме одговара потребама студената. Професионалност и љубазност медицинског особља је заиста на високом нивоу“, истиче Александар.

Један од најбољих модела здравствене заштите

И премијерка Србије Ана Брнабић саопштила је јутрос гостујући на ТВ „Хепи“ да студентске поликлинике неће бити укинуте јер представљају један од најбољих модела здравствене заштите студената у нашој земљи, али и у Европи.

„У петак сам имала састанак с Кровном организацијом младих Србије. Трудимо се да са њима имамо редовне сусрете на којима разговарамо о широком спектру тема и управо су ми они указали на важност студентских поликлиника“, рекла је Брнабић.

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVIC„Студентске поликлинике представљају један од најбољих модела здравствене заштите студената у Србији, али и у Европи“
Студентске поликлинике неће бити затваране: Академци јасни – то су установе од кључног значаја - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2021
„Студентске поликлинике представљају један од најбољих модела здравствене заштите студената у Србији, али и у Европи“

Она је навела и да ће се у наредном периоду управо због тога радити на унапређивању студентских поликлиника.

Иако су премијерка и министар здравља најавили да студентске поликлинике неће бити укинуте, испред Студентске поликлинике у Београду данас се окупила неколицина студената, запослених у тој установи и грађана који траже да се поликлинике не затворе.

© Tanjug / Страхиња АћимовићСкуп испред Студентске поликлинике у Београду
Студентске поликлинике неће бити затваране: Академци јасни – то су установе од кључног значаја - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2021
Скуп испред Студентске поликлинике у Београду

Подсетимо, једна од главних тема у јавности протеклих дана било је могуће припајање студенских поликлиника домовима здравља, односно њихово затварање. У знак противљења томе, иницијатива „Крени-промени“ организовала је интернет петицију „Не дамо Студентску поликлинику“, путем које је прикупљено око 35.000 потписа.

У опису интернет-петиције поручено је да би тим чином здравље студената могло да буде угрожено, а здравствени систем додатно оптерећен, као и да је положај студената запостављен.

Према подацима Завода за статистику, током академске 2019/2020 године у Србији је на свим високошколским установама и нивоима студија уписано 241.968 студената.

Студентска поликлиника са Стационаром, oснована је 1961. године, као специјализована здравствена установа чији је циљ брига о свеобухватној здравственој заштити студената са посебним акцентом на превентиви.

У Београду се налази на четири локације: на Врачару у Крунској 57 и Проте Матеје 29, Новом Београду у I блоку Студентског града и Карабурми у Мије Ковачевића 7Б.

Студентска поликлиника постоји и у Новом Саду (Др Симе Милошевића 6), Нишу (Булевар др Зорана Ђинђића 52), Крагујевцу (Чиче од Романије 1)...

Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала