Влада Црне Горе опозвала још два амбасадора: Диноша иде у пензију, Ераковић поднео оставку

© Фото : Youtube/Skupština Crne GoreГрб Црне Горе у парламенту
Грб Црне Горе у парламенту - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2021
Пратите нас
Влада Црне Горе опозвала је још двојицу црногорских дипломата, амбасадора у Шпанији Александра Ераковића и амбасадора на Косову* Ферхата Диношу.

На сајту Владе наводи се да је Ераковић поднео лични захтев за разрешење.

„Министар вањских послова је, на основу члана 40 став 4 Закона о вањским пословима, предложио да Влада Црне Горе утврди предлог за опозив Александра Ераковића са дужности изванредног и опуномоћеног амбасадора Црне Горе у Краљевини Шпанији, на лични захтев”, наводи се у документу.

У документу се истиче да је Ераковић 25. јануара обавестио МВП о својој оставци.

Министар вањских послова Ђорђе Радуловић је предложио да Влада Црне Горе утврди предлог за опозив Диноше са дужности амбасадора Црне Горе у Републици Косово*, на резидентној основи, са седиштем у Приштини, због престанка радног односа по сили закона.

„Решењем од 12. 2. 2021. године одлучено је да Ферхату Диноши, амбасадору Црне Горе у Републици Косово, због навршених 67 година живота и најмање 15 година стажа осигурања, по сили закона престаје радни однос у Министарству вањских послова са 13. 2. 2021. године, па имајући у виду чињеницу да је Ферхату Диноши по сили закона престао радни однос у Министарству вањских послова, то су се сходно члану 40 став 4 и 5 Закона о вањским пословима, а у вези са чланом 121 алинеја 1 Закона о државним службеницима и намештеницима, стекли услови за опозив именованог са дужности изванредног и опуномоћеног амбасадора Црне Горе у Републици Косово, на резидентној основи, са седиштем у Приштини”, наводи се у документу.

Претходно је Влада опозвала седам амбасадора јер, како су образложили, нису радили у интересу државе. Њихов опозив није још потписао председник државе Мило Ђукановић.

Мандат је престао и амбасадору у САД Небојши Калуђеровићу, такође због стицања услова за пензију.

Министарство вањских послова је опозвало још амбасадоре Црне Горе у Кини Дарка Пајовића, Србији Тарзана Милошевића, Уједињеним Арапским Емиратима Душанку Јекнић, Ватикану Миодрага Влаховића, Италији Сању Влаховић, Босни и Херцеговини Обрада Станишића и Немачкој Веру Кулиш, преноси „Ин4С“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала