„Вакцина-туризам“ у замаху: Израел може изаћи са необичном понудом

© Depositphotos.com / DragonImagesВакцинисање пацијента
Вакцинисање пацијента - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2021
Пратите нас
Мањак вакцина и недостаци здравствених система у различитим земљама доводе до тога да ће могућност вакцинације постати конкурентна предност, рекао је Спутњику познати израелски адвокат Ели Гервиц.
„Видимо велико интересовање грађана различитих земаља за вакцинацију у одређеним земљама које имају приступачан здравствени систем и довољан број инјекција. То јест, ради се о некој врсти 'вакцинационог туризма'. На пример, у Израелу постоји потражња за вакцинацијом. Земља је и пре пандемије била један од центара медицинског туризма“, објашњава адвокат.

Како је рекао, Израел је на првом месту у свету по броју вакцинисаних становника. Поред политичке одлуке, Гервиц сматра да за то постоје два разлога – као прво – нема дефицита вакцина, „Израел чак оптужују за превише блиску сарадњу са компанијом 'Астра зенека' на размени информација“.

„А као друго земља има централизовани медицински систем, каквог, очекивано, нема у Европској унији, која обухвата много различитих земаља“. Не постоји ни у Америци, где је здравствени систем подељен по савезним државама и базира се на приватној медицини, а не на државној. У Израелу се већина медицинских услуга пружа преко четири медицинска фонда, које нас, имигранте из Совјетског Савеза, подсећају на систем совјетских поликлиника, са свим њиховим заборављеним предностима“, казао је Гервиц.

Поред тога, према његовим речима, у Израелу теже ка томе да максимално обухвате вакцинацијом све старосне групе изнад 16 година, почев од старијих и ризичних група.

Гервиц наглашава да је била важна и одлука да се не вакцинишу само становници Израела, него и странци који се налазе у земљи, чак и илегални имигранти.

Међутим, како каже, у овом моменту није могуће посетити Израел – држава је ограничила могућност уласка у земљу чак и за своје држављанине који се налазе у иностранству. Гервиц објашњава да се држава фокусира на „два паралелна вектора – затварање граница како би спречила да се у земљи појаве нови сојеви вируса, и тоталну вакцинацију“.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала