Миротићу стигла подршка – легенда је поново код куће

© Фото : ФИБАШпански кошаркаш Пау Гасол
Шпански кошаркаш Пау Гасол - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2021
Пратите нас
Пау Гасол, један од најбољих шпанских кошаркаша, потписао је уговор до краја сезоне са Барселоном, објавио је каталонски клуб.

Гасол, који има 40 година, одлучио је да се врати тамо где је све почело пре 23 године. Гасол је као 17-годишњак дебитовао за Барселону, одиграо три сезоне и од 2001. до 2019. био је у НБА.

„Срећан сам што се враћам у клуб у којем сам поникао и узбуђен због ове прилике. Надам се да ћу брзо допринети првом тиму“, написао је Гасол на друштвеним мрежама.

Шпански кошаркаш екипу није имао од јесени 2019. када је споразумно раскинуо уговор са Портланд Трејлблејзерсима. Гасол није био спреман, мучила га је повреда стопала и пропустио је целу сезону.

Озбиљно се спремао за текућу такмичарску годину, али како има 40 година није успео да добије НБА уговор и месецима се спекулисало да ће потписати за Барселону.

Свима је јасно да се Пау налази на крају каријере, те да исту жели да заврши на Олимпијским играма у Токију – у дресу Шпаније у којем је пролио крв и зној протеклих 20 година.

Каталонски клуб је и пре доласка Гасола имао дрим тим, најјачу екипу у Европи, а сада са њим биће још јачи и нема сумње да су први фаворити за освајање Евролиге.

Гасол ће се у екипи придружити Николи Миротићу, са којим би требало да игра и на Играма у Токију. Ово ће бити сјајна прилика да се уиграју и да што спремнији дочекају највеће спортско планетарно такмичење.

„Желим да своје знање и искуство ставим у располагање тима у најважније делу сезону. Такође, желим и да напредујем у физичком смислу и да се вратим у такмичарски ритам“, написао је Гасол у саопштењу јавности.

Поред Миротића, у Барселони ће Гасола сачекати и Шарунас Јасикевичус – некадашњи саиграч у тиму, а сада шеф стручног штаба екипе из Блаугране.

Шарас и Гасол одиграли су једну сезону заједно у Барселони и освојили су титулу у Шпанији, док нису успели исто да ураде и у Европи. Овога пута покушаће то да исправе, с тим што ће Литванац бити тренер легендарном шпанском играчу.

Гасол је са каталонским гигантом освојио две титуле, 1999. и 2001, један Куп, а у 21. години био је и МВП финала АЦБ лиге.

После трогодишње епизоде у Барселони запутио се у НБА где је оставио велики траг и чека га улаз у Кућу славних када окачи патике о клин.

Седам година провео је у Мемфису, а онда је 2008. уследио кључни потез у каријери. Лејкерси су га довели у трејду из Гризлиса и у наредне три године освојиће две НБА титуле.

Екипу је предводио Коби Брајант, а Гасол је био други играч екипе и неизоставни шраф у походима на трофеј „Лери О'Брајан“ 2009. и 2010. године.

После тога није успео да освоји више титула у НБА, али сви се сећају сезоне 2014/2015 када је 35 година одиграо једну од најбољих такмичарских година у каријери.

Гасол је одиграо 78 од 82 утакмице, просечно је бележио 18,5 поена и 11,8 скокова, а уз то је и ударао две блокаде по мечу. Након тога већ је каријера кренула да му иде силазном путањом, а последњу озбиљну кошарку играо је 2018. у дресу Сан Антонио Спарса.

Када се прича о Пау никако се не сме заборавити учинак у репрезентацији и штавише, то увек треба прво да се истиче. Када се каже кошаркашка репрезентација Шпаније у 21. веку, први ко вам на памет падне је Гасол.

Прву медаљу са репрезентацијом освојио је 2001. на Европском првенству (сребро), а потом је успео да се окити са још 10 медаља.

Све медаље Гасола у дресу Шпаније:

Злато: Светско првенство 2006, Европско првенство 2009, 2011, 2015.

Сребро: ОИ Пекинг, ОИ Лондон, Европско првенство 2003, 2007.

Бронза: ОИ Рио де Жанеиро, Европско првенство 2001, 2017.

Сада се легендарни кошаркаш вратио кући и покушаће да на тријумфалан начин заврши каријеру – прво на клупском нивоу у дресу Барселоне, а потом и на Олимпијским играма у Токију.

Повратак легенде коренима

Носио је српску заставу на представљању у НБА, а у драми је срушио великог Леброна /видео/

Дан када је Јокић плакао: Тренеру, да ли могу на клупу?

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала