Новак је још једном надиграо отровне стрелице

© REUTERS / JAIMI JOYНовак Ђоковић по освајању титуле на Аустралијан опену 2021.
Новак Ђоковић по освајању титуле на Аустралијан опену 2021. - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2021
Пратите нас
Након што је пре доласка у Мелбурн означен „будалом“ од стране Ника Кирјоса, угрожен повредом у мечу трећег кола и за противника у финалу добио тенисера са спектакуларним низом победа, Новак Ђоковић је фантастичном игром надиграо све отровне стрелице и освојио 18. Гренд слем титулу у каријери.

Девети пут је Ђоковић подигао трофеј на Мелбурн парку. Он је овај турнир назвао својим „другим домом“, с обзиром то какав успех остварује дуги низ година, а овога пута Данил Медведев био је играч ког је Србин послао кући након што је Рус покушао да га избаци из зоне конфора, апострофира Лијам Тејлор, колумниста Раша тудеја.

Рус је био вихор који је у недељу дошао на мегдан и након низа од 20 победа представљао озбиљну претњу по Ђоковићев неокаљани рекорд у финалима на Род Лејвер арени. Након тесног првог сета, Новак је показао своју пуну доминацију. Од средине другог сета Медведев је изгледао сломљено, па су његове наде за први Гренд слем у каријери увенуле на вечерњем ваздуху у Мелбурну.

Многи се нису надали, али Медведев никада до сада није изгледао као да достиже висине до којих се успео последњих месеци. Међутим, много тога у финалу било је до „српског зида“ на који је налетео. Ђоковић је био прорачунат за двоје, освајао кључне поене и битке, гушећи и трачке наде свога противника.

Трећи сет представља можда најбољи пример. При заостатку од 4:2, Медведев је забележио директан поен из форхенда и стигао до 15:30 на сервис Ђоковића.

Рус је дивљачки подигао руке, изазивајући публику. Ако је икад постојало време да се са закашњењем врати у меч, то је био овај тренутак.

Врата су била помало одшкринута, али баш као и целе вечери, Ђоковић их је залупио. Јак сервис праћен прецизним форхендом на ивицу терена преокренуо је ток игре, пре него што је Медведев погодио мрежу на крају размене 22 ударца. Ђоковић је повећао предност на 5:2, а у следећем гему је сломио Руса и узео меч и титулу.

Медведев је сугерисао пре финала да ће сав притисак бити на Ђоковићу. Србин, тврдио је он, има на себи терет због свог необоривог рекорда у Аустралији и његове тежње да се приближи Рафаелу Надалу и Роџеру Федереру, односно њиховој борби за најбољег Гренд слем тенисера свих времена.

Ђоковић је то одбацио додајући упозорење својим ривалима.

„Уз сво моје поштовање према другим момцима, они још увек морају много да раде. Ја нећу стајати овде и предати им победу. Натераћу их да се сами побрину за то“.

Врхунски тениски ратник, Новак Ђоковић се у недељу побринуо за то што је рекао, и упркос свој буци која је окруживала Медведева, као и његов залет, на крају је то био директан и познат расплет у Мелбурну.

За разлику од недељног финала, оно што је претходило овогодишњем турниру није било тако спокојно за Ђоковића. Недуго након доласка у Аустралију, домаћи јунак Ник Кирјос га је означио као „будалу“, само зато што је сугерисао да би играчи послати у тешки карантин по доласку морали да добију повољније услове за припрему за турнир.

Ђоковић је био смештен у Аделајду са много мање ограничења и свакодневним приступом објектима за тренинг и само је говорио у име својих колега.

Слику Ђоковића као размажене звезде која одбацује Ковид пандемију није тешко надувати. Његови ставови о вакцини на почетку пандемије изазвали су презир, иако је инсистирао на томе да је реч о његовим мислима, и да није желео да их пренесе на друге.

Светски број један тада је постао јавни непријатељ број један због наставка свог Адрија тура прошлог лета, који се завршила катастрофом и мноштвом инфекција. По признању самог Ђоковића, та идеја није била добра, иако је била искована у доброј намери.

На терену, посегло се за оптужбом да Ђоковић симулира тактичку повреду како би обезбедио предах кад год је под притиском. После меча трећег кола против Тејлора Фрица током које се Ђоковић видно борио са повредом стомака, Американац је рекао новинарима „Да је заиста био повређен, не би наставио да игра“.

Сличних осећања било је и на друштвеним мрежама, упркос Ђоковићевој изјави да ће можда бити присиљен да напусти турнир.

У стварности, Ђоковић никада неће бити толико опуштен као што су Рафаел Надал или Роџер Федерер, она два друга великана која се с њим такмиче за број освојених Гранд слемм титула. Без обзира на то да ли је ратоборност карактерисала његову рану каријеру или необични погледи на ствари ван терена, Србин ће увек заостајати за улогом популарног лика.

Коцка је већ одавно бачена у том смислу, а наративни приказ Ђоковића као негативца тешко је променити.

► Нови напад на Новака – за нешто што никада није рекао

► „Неко одозго види неправду коју чине према Новаку“

► „Ђоковић је послао јасну поруку целом свету“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала