Подружница немачке осигуравајуће компаније раскинула уговор са „Северним током“

© Sputnik / Екатерина Соловьева / Уђи у базу фотографијаОбјекти гасовода "Северни ток 2" у граду Љубмин у Немачкој
Објекти гасовода Северни ток 2 у граду Љубмин у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2021
Пратите нас
Огранак компаније групе „Минхенер Рик“ прекинуо је уговор са „Северним током 2“, изјавио је портпарол ове минхенске компаније за реосигурање Франк Циглер за Спутњик.
„Ради се о нашој подружници ‘Мјуник ре синдикејт’ у Лондону, она је имала уговор и он је раскинут, то могу да потврдим“, рекао је саговорник.

Циглер није изнео никакве друге детаље.

Група компанија Минхенер Рик“ бави се реосигурањем немачких и међународних осигуравача. Компанија „Норд стрим 2 АГ“ је оператер пројекта „Северни ток 2“, а „Гаспром“ је једини акционар предузећа.

Гасовод „Северни ток 2“

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Гасовод Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2021
Пољска и Украјина позвале Бајдена да стави тачку на „Северни ток 2“

Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се боре Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ. САД су увеле санкције гасоводу у децембру 2019. године, услед чега је швајцарска компанија „Олсиз“ била приморана да заустави радове на полагању цеви.

У понедеља је Вашингтон ставио на још један санкциони списак брод за полагање цеви „Фортуна“, који ради на изградњи гасовода „Северни ток 2“, и његовог власника – компанију „КВТ-РУС“.

У децембру 2020. године „Фортуна“ је положила 2,6 километара цеви у немачким водама. Остало је да се постави још 120 километара у водама Данске и око 28 километара у водама Немачке.

Руске власти су више пута истицале да је „Северни ток 2“ чисто комерцијални пројекат. Москва је саопштила да ће завршити изградњу гасовода упркос спољним притисцима.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала