Руски дипломата у УН: Кијев да престане с геополитичким авантурама, иначе губи Донбас

© AP Photo / Seth WenigДмитриј Пољански
Дмитриј Пољански - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2021
Пратите нас
Ако Кијев не престане са геополитичким авантурама и не почне да испуњава Минске споразуме, ризикује да изгуби Доњецку Народну Републику и Луганску Народну Републику, рекао је заменик руског амбасадора при УН Дмитриј Пољански на седници Генералне скуптштине УН посвећеној ситуацији на „привремено окупираним територијама у Украјини“.

И док су западне земље апеловале на Русију да спроводи Минске споразуме, Пољански је рекао да је „приврженост Кијева“ Минским споразумима само „фини и корисни мит за Запад који нема никакве везе са реалношћу“.

У том контексту цитирао је украјинског председника Владимира Зеленског да су „Мински споразуми потребни не ради нормализације ситуације, већ ради очувања санкција против Русије“.

Поводом тврдњи које на међународном нивоу износе представници Кијева и западних држава да Кијев испуњава обавезе из Минских споразума, а да их не испуњава Русија Пољански истиче:

„Таква неразумна игра Кијева и његових западних колега може да има врло негативне последице по Украјину. Више пута смо на то упозоравали. Кијев је својевремено својим бездушним и нелегалним поступцима одгурнуо од себе Крим и Донбас. Становници Крима су свој избор направили и њих више неће вратити. Становници Доњецка и Луганска још држе врата одшкринута.“

Да се та врата не би затворила, Кијев мора што пре да прекине своје геополитичке игре и да напокон почне да испуњава Минске споразуме – тачку по тачку, онако како су формулисане и потписане, додао је руски дипломата.

Према његовим речима, другог пута са оптимистичним исходом за Украјину  - нема.

Он је поновио да је коначни циљ реализације Минских споразума да се Донбас врати у састав Украјине, али кључни услов за то је директан дијалог Кијева са њима уз посредовање ОЕБС и Русије.

Царинска служба на прелазу у Доњецку Народну Републику - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2021
Кијев открио свој сценарио за Донбас

„Такав дијалог је Украјина одбацила на самом почетку“, рекао је Пољански и додао да је решење за исток Украјине искључиво на самој Украјини.

Што пре то у Кијеву схвате, то боље, закључио је он.

Претходно је на истој седници украјински амбасадор рекао да Русији треба одузети право вета у Савету безбедности УН због тога што је, како каже, учесница у конфликту на истоку Украјине.

Русија је у више наврата негирала такве оптужбе и истакла да је заинтересована за нормализацију ситуације у том региону.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала