Снимљен жути пингвин: Научници не могу тачно да објасне због чега је такве боје /фото/

CC0 / Pixabay/Free-Photos / Фотограф
Фотограф - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2021
Пратите нас
Жути пингвин снимљен је на Јужна Џорџија Острвима у Атлантском океану, а научници не могу тачно да објасне због чега је такве боје, а не уобичајено црно-беле.

Белгијски фотограф Ив Адамс недавно је објавио ову фотографију, снимљену још у децембру 2019. године. Он је на свом Инстаграму написао да је био члан експедиције која је посетила јужни Атлантик и зауставила се на Јужна Џорџија Острвима.

„Док смо распакивали опрему, видео сам на хиљаде краљевских пингвина на обали, усред великог броја морских слонова и крзнених фока. Никада нисам видео толико пингвина, било их је више од 100.000, али само један ми је одмах привукао пажњу јер је био жуте боје“, испричао је Адамс, преноси Лајвсајенс.

Краљевски пингвини су црно-бели, са једном жутом тачком на „оковратнику“.

View this post on Instagram

A post shared by Yves Adams (@yves_adams)

Међутим, овај пингвин на себи није имао црну боју, већ је уместо ње била жута.

Пингвини који нису црно-бели веома су ретки, а како наводе из Аустралијског антарктичког програма, необичне боје могу бити последица повреда, исхране, болести, мутације гена...

Мутације могу изазвати такозвани меланизам, где је бело перје замењено црним, или албинизам, где је обрнуто. Међутим, научници нису сасвим сигурни зашто је овај пингвин жут.

Галапагоски архипелаг - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2020
Бели пингвин откривен на Галапагосу /фото/

Фотограф који је забележио снимак жутог пингвина сматра да је „херој“ његове слике пожутео због леуцизма, генетске мутације у којој се губи само део пигмента меланина.

Ди Боерсма, биолог и професор Универзитета у Вашингтону, слаже се са њим и објашњава да албино пингвини потпуно изгубе пигмент, док је код овог он донекле сачуван.

Међутим, други научници мисле другачије.

„Ово није леуцизам, јер изгледа као да пингвин уопште нема меланина. Личи на албино пингвина, јер у његовим очима, на ногама и перју не изгледа као да има меланин. Међутим, тек на основу биохемијског испитивања узорака перја могли бисмо да кажемо о чему се ради“, каже Кевин Мегроу, еколог са Аризона универзитета.

„Пингвин је изгубио каротеноид, односно жуто-наранџасто-црвени пигмент у кљуну, а меланин у перју, док је у перју сачувао жути пигмент. Дакле, генетска мутација је таква да је на појединим местима изгубио један пигмент, а на другим није. Не знам да ли сам икада видео слику такве птице“, каже Мегроу.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала