Украјина поднела нову тужбу против Русије суду у Стразбуру

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЕвропски суд за људска права у Стразбуру
Европски суд за људска права у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2021
Пратите нас
Украјина је поднела међудржавну тужбу против Русије Европском суду за људска права у којој се говори о „циљаним убиствима противника Русије“, наводи се у саопштењу за штампу суда. Притом, у документу се не објашњава о чему се ради и не наводе се никакви докази.

Украјина је поднела тужбу 19. фебруара.

Како се наводи у документу, тужба се односи на „тврдње украјинске владе о томе да Русија наставља са административном праксом вођења операција усмерених на циљана убиства, одобрена од стране државе, против осумњичених противника Русије у Русији и на територији других држава, укључујући земље Савета Европе“.

„Украјинска влада такође тврди да Русија примењује административну праксу која се огледа у томе да се та убиства не истражују, као и у намерној организацији операција усмерених на прикривање како би се осујетили покушаји да се пронађу кривци“, наводи се у саопштењу суда, прецизирајући да Украјина указује на члан два (право на живот) Конвенције за људска права.

Да је Украјина поднела тужбу потврдио је и заменик министра правде Украјине, повереник за питања Европског суда за људска права Иван Лишчина на Фејсбуку. Није желео конкретно да одговори о каквим се тачно случајевима ради, рекавши да се „украјинска страна трудила да обухвати све случајеве у којима постоје чврсти докази о умешаности Русије“.

Прочитајте још:

 

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала