Захарова: САД признале да подривају конкуренцију

© Sputnik / Екатерина Соловьева / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2"
Изградња гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2021
Пратите нас
Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова прокоментарисала је изјаву америчког Стејт департмента да је разлог одбијања Вашингтона пројекта „Северни ток 2“ геополитика, наводећи да су саме Сједињене Америчке Државе признале да подривају основне принципе трговине и конкуренције.

„Портпарол Стејт департмента изјавио је да су геополитика и растући утицај Русије разлог што Вашингтон не одобрава пројекат ‘Северни ток 2’: ‘Говоримо на плану геополитике. Забринути смо због утицаја који ће он омогућити Русији, полуге утицаја на неке наше најближе савезнике и партнере у Европи коју ће дати руском режиму’... Немачка стално тврди да јој је овај пројекат користан! А САД непрестано изјављују да се економија и енергија не смеју политизовати! А сада ће они који не желе да политизују економију и енергетику помагати онима који имају користи од пројекта са економског и енергетског гледишта, да га не реализују?“, написала је Захарова на својој страници на Фејсбуку.

Она је истакла да је самим тим „Стејт департмент признао да Сједињене Америчке Државе подривају основне принципе слободне трговине и конкуренције, подређујући законе тржишта сопственим геополитичким интересима, делујући против воље суверених земаља и против интереса грађана независних држава“.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се боре Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ. САД су увеле санкције гасоводу у децембру 2019. године, услед чега је швајцарска компанија „Олсиз“ била приморана да заустави радове на полагању цеви.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала