Да ли је Жиру најпотцењенији нападач у историји фудбала?

© Sputnik / Владимир Песня / Уђи у базу фотографијаСелектор француске репрезентације Дидије Дешам и Жиру који напушта игру
Селектор француске репрезентације Дидије Дешам и Жиру који напушта игру - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2021
Пратите нас
Фудбалска планета поново бруји о евроголу нападача Челсија Оливијеа Жируа. Француз је овога пута „маказицама“ пресудио Атлетико Мадриду у првом мечу осмине финала Лиге шампиона - 0:1. Лондонски тим слави Жируа, али га је исто тако други лондонски тим - Арсенал олако прецртао и послао на Стамфорд бриџ, где је такође у запећку. Чини се, неоправдано!

И многи ће с правом поставити питање које се само намеће: Да ли је Оливије Жиру најпотцењенији нападач у историји фудбала?

Неки ће рећи и да је то претерано, али вратимо се на почетак приче. Момак рођен у Шамберију 1986. године почео је професионалну каријеру у Греноблу, уследиле су позајнице у Истр и Тур, да би у Монпељеу показао да у њему има нечег посебног. Да је другачији, да није обичан, и надасве просечан фудбалер, нападач.

Прву титулу освојио је са Монпељеом 2012. године. Била је то прва титула Монпељеа у 93 године дугој фудбалској историји. Херој у победи у том одлучујућем мечу за титулу био је добро познати Нигеријац Џон Утака, али је Жиру завршио Лигу 1 као најбољи стрелац у сезони 2011/12. са 21 голом, испред Едена Азара, који је тада био члан Лила.

Титула с Монпељеом и титула најбољег стрелца Лиге 1 били су идеална препорука да Арсенал одреши кесу и доведе га у Лондон. Освојио је Жиру с „тобџијама“ два трофеја ФА Купа и два „Комјунити шилда“. 

За Арсенал је одиграо 253 утакмице, постигао 105 голова и уписао 41 асистенцију. Ипак, 2018. године је постао вишак, долазили су бржи, млађи, пре свега скупљи нападачи, а Жиру није желео да греје клупу, с обзиром на то да је био у најбољим годинама.

Претходно је Жиру 2017. године освојио награду Пушкаш, коју ФИФА додељује за најлепши гол у сезони. Оливијеов „шкорпион“ против Кристал Паласа већ на старту године, тачније 1. јануара 2017. године.

Вероватно се у историји фудбала неће поновити да неко постигне брже гол, који ће на крају бити проглашен за најбољи у години. Али, ето Жиру је и то успео.

И није ту само гол био ремек-дело Француза, већ је читава акција Арсенала била импресивна, налик ономе што се чешће виђа на видео-игрицама.

Али, Арсенал није имао разумевање према, можда једним од најпотцењенијих нападача у историји фудбала и продао га је градском ривалу. Жиру се преселио у плави део Лондона, потписао је 2018. године за Челси.

Сергеј Милинковић Савић - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2021
Катастрофа Сергеја и Лација, Жиру маказицама бацио Атлетико на колена!
Није се ни код „плаваца“ наиграо, углавном прилику вреба с клупе и увек када је он на терену, нешто се догоди. Жиру је на 110 утакмица за Челси постигао 39 голова уз 14 асистенција, од којих је последњи поново ремек-дело. Сву снагу, моћ и грациозност 34-годишњег Француза осетила је једна од најбољих одбрана света и најбољи голман планете - Јан Облак, који је после Жируових „маказица" морао да вади лопту из гола. 

За сав тај период док је у клубовима углавном прилику добијао као епизодиста и резервиста, Жиру се с Француском попео на кров света 2018. године на Мундијалу у Русији, док је 2016. у Француској био вицешампион с „триколорима“.

​И све то поново нас тера да се вратимо на једно просто и логично питање: Да ли је Жиру најпотцењенији нападач у историји фудбала?

► Велико појачање пред Милан – Катаи добио дозволу да игра!

► „Грађани“ се играју фудбала без нападача – и имају низ од 18 „жртава“

► Русија бруји о херојском чину: Фудбалери Зенита спасили човека од пожара

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала