Где тренутно може да се путује: Земље отворене за вакцинисане туристе

© Sputnik / Оливера ИкодиновићСејшели су за многе Србе (не)достижан сан
Сејшели су за многе Србе (не)достижан сан - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2021
Пратите нас
Након Румуније, Исланда, Пољске, Молдавије, Сејшела и Маурицијуса (Тајланд још увек разматра тај потез), све више земаља најављује да ће вакцинисаним путницима омогућити улазак без негативног ПЦР теста или карантина. Важност потврде о вакцинацији свакодневно расте, упркос бројним контроверзама.

Једно од најактуелнијих питања је – где може да се путује и под којим условима?

Мадеира спремно дочекује путнике који су већ у потпуности вакцинисани против корона вируса. Поред њих, добродошли су и они који су прележали инфекцију, што се доказује лекарским уверењем. Према наводима Туристичке организације Мадеире, потврда о вакцинацији мора бити на енглеском језику. Она мора и да садржи информације као што су име путника, датум рођења, врста вакцине и датум вакцинације. Путници који су били позитивни на корона вирус у периоду од 90 дана пре пута, али су се опоравили, морају поседовати лекарско уверење које то доказује.

Исланд је, такође, најавио да ће укинути карантин за путнике који су вакцинисани. Туристичка организација ове земље наводи да су изузети сви путници са важећом међународном потврдом о потпуној вакцинацији одобреном вакцином против корона вируса.

Тренутно може да се путује и на Сејшеле који су, такође, отворени за вакцинисане туристе. Сви посетиоци су изузети од двонедељног карантина ако поседују доказ о потпуној вакцинацији (2 дозе) и то најмање две недеље пре путовања.

Без негативног ПЦР теста

Румунија већ изузима путнике који имају доказ да су вакцинисани против ковида 19 (уколико је друга доза примљена најмање 10 дана пре уласка у земљу) од ПЦР теста. Ово правило се односи и на посетиоце који докажу да су били заражени корона вирусом од 14 до 90 дана пре уласка у земљу.

И Грузија је олакшала улазак. Вакцинисани путници могу ући у ову земљу без даљих ПЦР тестова. Сви остали морају имати негативан ПЦР тест приликом уласка у земљу. После три дана боравка, путници се морају поново тестирати. Међутим, између ова два теста не постоји карантин, пише „Травел магазин“.

Естонија је најавила да ће путницима који приложе комплетан сертификат о вакцинацији бити дозвољен улазак у земљу без негативног ПЦР теста. Такође, они више неће морати ни да се плаше десетодневног карантина на лицу места. Међутим, епидемиолошке мере у земљи се још увек морају поштовати, мада су прописи много опуштенији. Продавнице и ресторани су отворени, али са ограничењем капацитета.

© PixabayОд 1. априла 2021. године Кипар планира да дозволи улазак вакцинисаних израелских држављана, без карантина и негативног ПЦР теста.
Где тренутно може да се путује: Земље отворене за вакцинисане туристе - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2021
Од 1. априла 2021. године Кипар планира да дозволи улазак вакцинисаних израелских држављана, без карантина и негативног ПЦР теста.

Од 1. априла 2021. године Кипар планира да дозволи улазак вакцинисаних израелских држављана, без карантина и негативног ПЦР теста. Израел је, такође, у преговорима за такав споразум са Грчком. Обе државе би признале једна другој потврде о вакцинацији, стварајући тако неку врсту путног коридора. Израел не би био прва земља која је потписала такав споразум са Грчком. Грчка и Велика Британија су у преговорима око „ковид-пасоша“, који би британским држављанима омогућио одлазак на одмор у Грчку, без карантина, од почетка маја. Очекују се преговори Грчке и са другим државама.

Почетком фебруара, шведска влада је најавила да би дигитални ковид пасош требало да буде спреман за употребу пре лета.

Вест која још није званично потврђена је и да ће Шпанија дозволити вакцинисаним путницима из одређених земаља да проведу летњи одмор у овој земљи без карантина, под условом да имају негативан ПЦР тест.

Сваке недеље се јављају и нове земље које постепено разматрају или информишу јавност о примени потврда о вакцинацији за предстојећа путовања, а пре свега за летњи одмор, преноси Б 92.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала