Мексико: Почела вакцинација „Спутњиком Ве“

© Sputnik / Magda Gibelli / Уђи у базу фотографијаРуска вакцина Спутњик Ве
Руска вакцина Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2021
Пратите нас
У Мексику је почела вакцинација становништва руском вакцином против вируса корона „Спутњик Ве“  (Sputnik V). Први је вакцинисан 72-годишњи Франциско Бетансо који је новинарима рекао да се добро осећа.

„Саветовали су ми да у наредних 48 сати мирујем и пратим како се осећам. Сада се осећам добро“, рекао је Бетансо на излазу из једног од пунктова где је организована вакцинација.

Велика већина вакцинисаних на том пункту истакла је да не придаје великог значаја о томе која је вакцина у питању, да верују свим које сада постоје и да није важно да ли им предлажу руску, америчку или кинеску.

„То није важно, све су оне за наше добро“, каже Рамон Алварес.

Према речима градоначелнице главног града, вакцинација је почела јутрос на шест пунктова у три дела града.

Планирано је да на сваком од пунктова буде вакцинисано по 5.000 људи.

Руска вакцина одобрена је у Мексику 2. фебруара а прва серија – 200.000 доза – стигла је у земљу 23. фебруара.

Укупно ће Мексику бити испоручено 24 милиона доза за имунизацију 12 милиона људи.

Према најновијим подацима Министарства здравља Мексика, од почетка пандемије у земљи се вирусом корона заразило 2.052.266 људи. Битку са короном изгубило је 181.809 људи. Тренутно је од ковида 19 оболело скоро 50.000 Мексиканаца.

Подсетимо, вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету. Вакцина је направљена на провереној и добро изученој платформи хуманих аденовирусних вектора.

Научни часопис „Лансет“ објавио је 5. фебруара резултате треће фазе клиничких испитивања вакцине против ковида „Спутњик Ве“, у којима се потврђује да „Спутњик Ве“ безбедна и ефикасна вакцина. Током треће фазе клиничких испитивања, вакцина је показала високу стопу ефикасности, имуногености и безбедности. Ефикасност вакцине је већа 91,6 одсто. Вакцина пружа потпуну заштиту од тешких случајева ковида 19.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала