Позив из Брисела: Ко није признао Косово, нека га призна, биће корисно

© AP Photo / Visar KryeziuВиола фон Крамон-Таубадел
Виола фон Крамон-Таубадел  - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2021
Пратите нас
Спољноплитички одбор Европског парламента усвојио је извештај о Косову за период од 2019. до 2020. године. Известилац за Косово у свом тексту позива и пет земаља чланица ЕУ које не признају независност Косова да то ураде јер би то било „корисно за нормализацију односа између Косова и Србије“.

Амандманима је допуњен текст известиоца Виоле фон Крамон Таубадел које је подржало 50 посланика, док је њих 10 било против, а 9 уздржано, пренео је Танјуг.

Извештај о Косову указује на ограничене напретке у примени европске реформске агенде и позива власти у Приштини да убрзају реформе непходне на путу евроинтеграција.

Дијалог и нормализација односа Београда и Приштине оцењени су као предуслов за напредак на путу евроинтеграција обе стране, а захтева се и пуна примена до сада постигнутих споразума.

Истовремено, позивају се земље чланице да укину визе за грађане такозваног Косова.

Посебан нагласак у извештају о Косову стављен је на подршку ЕП раду Специјалног суда за Косово у Хагу, на борбу против корупције и огранизованог криминала на територији Косова као и на поштовање демократских вредности и статуса мањина.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала