Русија: Санкције Европске уније због Наваљног – циркус са унапред припремљеним сценаријом

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаМосква, Кремљ, зграда Министарства спољних послова Русије
Москва, Кремљ, зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2021
Пратите нас
Одлука Европске уније да прошири персоналне санкције против Русије због ситуације око Алексеја Наваљног је циркус са унапред припремљеним сценаријом, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
„То је генерално ван сваке логике. Чим нестане логика имамо посла са унапред припремљеном апсурдном причом, чији је сценарио део информационе кампање. Али све то је понижење, пре свега Европске уније – удружења земаља са најстаријом историјом, са богатом културом, економским достигнућима, достигнућима у сфери људских права, тих истих људских права којима је ЕУ одувек посвећивала истинску, стварну пажњу, не претварајући то у циркус што је сада приморавају да чини“, рекла је Захарова за „Први канал“.

Раније је високи представник Европске уније за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ потврдио да су се министри спољних послова ЕУ на састанку у Бриселу у понедељак договорили да прошире персоналне санкције Русији због ситуације око Наваљног.

Састанак министара спољних послова Европске уније одржан је нешто више од две недеље после Борељове посете Москви од 4. до 6. фебруара. Након те посете, Борељ је најавио могуће санкције против Русије због хапшења Наваљног. Касније је портпарол спољнополитичке службе ЕУ Петер Стано саопштио да је процес припреме нових санкција у току и да је поверљив. У ЕУ су такође навели да би у овој ситуацији могао да се примени нови глобални режим санкција Европске уније за груба кршења људских права.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала