Патријарх и председник Србије сагласни да је неопходно да се сачува мир и стабилност на КиМ

© Фото : Спутњику уступила Лола ЂорђевићВучић и патријарх Порфирије на састанку у Председништву
Вучић и патријарх Порфирије на састанку у Председништву - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2021
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић и патријарх Порфирије сагласили су се да је неопходно да се сачува мир и стабилност на Косову и Метохији.

Вучић је, након састанка са патријархом Порфиријем, изјавио да су разговарали о свим важним питањима у односима државе и цркве и да је новог поглавара СПЦ обавестио о свим кључним питањима од значаја за државу Србију, која су, каже, без сумње, и од изузетног значаја за цркву.

„Упознао сам патријарха са фактичком ситуацијом на Косову и Метохији, и са политичким чињеницама и политичким преговорима који нам предстоје, или оним које смо завршили, са посетом Мирослава Лајчака, која нас очекује, о позицији Србије, чак и о томе да Косово није успело да прође и добије простор на тзв. Уставној конференцији европских земаља“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су разговарали и о Републици Српској, те о свим притисцима на Србију који предстоје, и који, истиче, не треба никога да изненађују.

„У условима дубоке подељености света, где не постоји униполарност, ни биполарност, већ мултиполарност, многи ће покушати и дати све до себе да покажу своју снагу и силу на неком мањем. Наш посао је да гледамо да то не будемо ми, а да сачувамо најважније и највиталније државне и националне интересе“, рекао је Вучић током заједничког обраћања са патријархом Порфиријем.

© Фото : Уступила Спутњику Лола ЂорђевићПатријарх Порфирије и председник Александар Вучић на састанку у Председништву.
Патријарх и председник Србије сагласни да је неопходно да се сачува мир и стабилност на КиМ - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2021
Патријарх Порфирије и председник Александар Вучић на састанку у Председништву.

Он је рекао да су разговарали о томе како да се сачува мир и стабилност, како да се помогне страдалном народу на Косову и Метохији, да се помогне очување живота, економски напредак.

„По том питању постоји не само велико разумевање, већ и сагласје“, истакао је председник Србије.

Вучић је навео да је веома важан однос државе и цркве, јер када не стреме заједничким циљевима и не раде заједно онда је Србија растрзана и слаба и лака мета за сваког ко се на њу намери.

„Иако смо одвојени једни од других, из личног искуства могу рећи када држава и црква стреме истом циљу, раде и боре се заједно, онда Србија буде прва у Европи по бројним питањима. Када то није случај онда је Србија растрзана, поцепана, подељена, а тако слаба и лака мета не само за сваког орла, већ и врану која се на њу намери“, казао је Вучић.

Порфирије: Црква сабира и гради мостове, отупљује оштрице

Патријарх српски Порфирије изјавио је да свако са своје позиције, црква и верујући народ са једне, и држава са друге стране, треба да чине све што је у корист нашег народа, али да то не буде на уштрб других.

„Црква има задатак да и у немогућим условима сабира и гради мостове, отупљује оштрице и превазилази поларизацију“, рекао је Порфирије.

Захвалио је председнику што је присуствовао на његовом устоличењу и на речима које му је упутио после тога у Патријаршији.

Порфирије је пренео да је председнику рекао да није политичар, али не зато што нема афинитета за политику, већ зато што мисли да је црква „саборни организам који ма колико то било тешко и немогуће има за циљ да сабира и гради мостове, отупљује оштрице и превазилази поларизацију, а пре свега да проповеда“.

© Лола Ђорђевић„Црква има за циљ да сабира и гради мостове, отупљује оштрице и превазилази поларизацију, а пре свега да проповеда“.
Патријарх и председник Србије сагласни да је неопходно да се сачува мир и стабилност на КиМ - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2021
„Црква има за циљ да сабира и гради мостове, отупљује оштрице и превазилази поларизацију, а пре свега да проповеда“.

Додао је да је циљ цркве, пре свега, да проповеда смисао постојања сваког појединца, па онда и читавих народа, независно од тога какве су околности.

„Нагласио сам и то да ми често околности не бирамо и не стварамо него су оне израз промисла Божијег, тако ми хришћани верујемо. Зато немамо разлога да се жалимо било коме, него да засучемо рукаве и да све што изгледа као тешкоћа и проблем доживимо као задатак који морамо решити. Свесни да када смо решили један задатак, следећи је сасвим сигурно још тежи“, навео је патријарх.

Каже да је и овом приликом рекао оно што је став и овог Сабора да ћемо црква чинити све што је до њих као пастира да нашем народу буде што могуће боље, а да то не буде на уштрб других народа.

„Свесни да искључиво дијалогом и разговором можемо упознати једни друге и препознати вредности једних код других. И тако да створимо предуслове за превазилажење, можда понекад и искушења и неспоразума, којих нажалост у наше дане има веома много“, навео је патријарх.

Доскорашњи митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран је за патријарха у четвртак, 18. фебруара, а устоличен је дан касније у Саборној цркви у Београду.

Ово је био први званични састанак председника и новог српског патријарха, са којим се Вучић сусрео у Патријаршији, након самог устоличења.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала