Ангела Меркел: Лидери ЕУ постигли сагласност о увођењу дигиталног сертификата о вакцинацији

© AP Photo / John MacDougallНемачка канцеларка Ангела Меркел
Немачка канцеларка Ангела Меркел - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2021
Пратите нас
Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да су се лидери Европске уније сагласили о неопходности увођења сертификата о вакцинацији.

Меркелова је навела да ће Европској унији бити потребно три месеца да развије техничку основу за таква документа.

„Сви су се сложили да нам је потребан сертификат о вакцинацији у дигиталној форми“, рекла је Меркелова на конференцији за новинаре после самита ЕУ, који се одржава у онлајн формату.

Према речима немачке канцеларке, те потврде ће имати свака земља чланица и оне ће моћи да се користе у било којој држави Уније.

То ће, заједно са додатним информацијама о грађанима, омогућити путовања унутар блока, а могуће је да ће омогућити и држављанима других земаља да дођу у ЕУ, додала је Меркелова.

Председник Савета ЕУ Шарл Мишел изјавио је да је тренутни приоритет блока убрзање производње и испоруке вакцина широм Уније.

​Лидери ЕУ су се сложили да се производни капацитети морају повећати, указавши да би блок требало да се припреми за сценарио који подразумева континуирану вакцинацију у наредним годинама због појаве нових сојева вируса корона.

Потребна брза имплементација

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је изјавила да ће на земљама чланицама бити да донесу одлуке о томе шта ће моћи да се ради са сертификатима, а да ће се на нивоу ЕУ они користити за функционисање јединственог тржишта.

„Систем ће подржавати информације о вакцинацији, негативном пи-си-ар тесту или имунитету особе. Потребна нам је брза имплементација ако желимо да ови сертификати буду функционални пре лета“, нагласила је Фон дер Лајен.

Она је додала да је ЕУ до сада добила 50 милиона доза вакцина против ковида-19. од чега је 29 милиона потрошено за вакцинацију грађана, што представља осам процената одрасле популације у ЕУ.

​Председница ЕК је оценила да делују заштитне мере, које су на снази широм Европе, напомињући да је у току рад на испитивању нових варијанти ковида.

„Наш труд ће се исплатити“, поручила је Фон дер Лајенова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала