Додик најавио тужбу због испорука вакцина

© AP Photo / Darko VojinovicМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2021
Пратите нас
Српски члан и председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик најавио је да ће БиХ тужити Ковакс ако тај међународни механизам пробије рок за испоруку вакцина.

Додик је то изјавио после састанака са члановима Председништва, премијерима Републике Српске и Федерације БиХ, Радованом Вишковићем и Фадилом Новалиће, као и председавајућим Савета министара БиХ Зораном Тегелтијом у Сарајеву на којем је договорено да се разматра могућност набавке вакцина и мимо Ковакс програма.

Према речима Додика, БиХ је са становишта органа предузела све да дође до вакцина путем Ковакса где је плаћено више од милион доза и договорена испорука у првом кварталу ове године.

Додик је истакао да БиХ са правом захтева да се почне са испоруком, а, уколико дође до пробијања рока, тужиће програм Ковакс.

„Договорено је да се са свим познатим произвођачима вакцина успостави контакт — и са Русијом и са Кином и другима и да покушамо са свим дестинација да набавимо одређену количину“, рекао је Додик.

Он је истакао да због проблема са набавком вакцина није показана дипломатска немоћ, већ беспотребно поверење у програм Ковакс који су креирале УН, пренео је портал РТРС.

„Није тачно да БиХ нема капацитета да прихвати те вакцине! Са произвођачем ‘Фајзер’ и другима договорено је да они то испоруче БиХ, а смештај и остало припада нама, а не њима“, казао је Додик.

Федерација БиХ прихватила Вучићеву понуду — 5.000 вакцина

Федерација БиХ је одлучила да прихвати 5.000 вакцина које је овом већем ентитету БиХ недавно понудио председник Србије Александар Вучић.

„Учесници састанка прихватили су ту понуду и остало је да Влада ФБиХ упути захтев за испоруку путем Савета министара или на неки други начин како сматрају да је то погодно како би дозе биле испоручене у року од неколико дана“, рекао је Додик.

То ће уједно бити и прве вакцине које ће добити Федерација БиХ, где вакцинација још није почела.

Додик је најавио и да ће у Републику Српску током викенда доћи 20.000 доза руских вакцина.

„Фајзер“: БиХ није испунила услов за испоруку вакцине

Компанија „Фајзер“ је поручила да њихове вакцине у БиХ највероватније неће стићи ни у марту, јер нису испуњени услови за почетак испоруке у оквиру система Ковакс.

Из Фајзера су за портал „Кликс“ рекли да је пре неколико дана из те компаније упућено писмо властима БиХ са упозорењем да нису испуњени сви услови за почетак испоруке њихове вакцине у оквиру Ковакса.

С друге стране, напомиње сарајевски портал, из БиХ су отишле поруке да је испуњено све што је тражено.

Компанија је указала да за испоруку вакцина државе морају да имају документацију о националном регулаторном одобрењу вакцина, које је издала надлежна национална регулаторна агенција (или доказ о признавању или ослањању на другу врсту регулаторног одобрења), увозну дозволу и потписане споразуме о одштети и одговорности.

Међутим, како се наводи, надлежна институција у БиХ, односно Агенција за лекове није одобрила „Фајзер“, нити има документ којим се ослања на одобрење „Фајзерове“ вакцине у Светској здравственој организацији.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала