„Грешка“ која је за дан уздрмала Америку

© Flickr / Kurtis GarbuttСавезне резерве Сједињених Америчких Држава
Савезне резерве Сједињених Америчких Држава - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2021
Пратите нас
Америчке Федералне резерве (ФЕД) због пада мреже обуставиле су у среду новчане транскације између финансијских институција. Надлежни су одбили да коментаришу да ли је грешка која је уздрмала Америку резултат ажурирања система или људског фактора и мада је ФЕД крајем дана успоставио нормално функционисање, неки експерти то оцењују као забрињавајуће.

Због пада мреже Фед је обуставио 12 услуга које су се током поподнева постепено враћале у нормалу. Америчка централна банка је саопштила да је разлог за прекид био „оперативна грешка Федералних резерви“.

Фед грешка уздрмала Америку

Коментаришући ову вест, професор банкарства на Економском факултету у Београду Ђорђе Ђукић напомиње да су управо свесни оваквих ризика сви у свету креирали систем који треба да сведе штету на најмању могућу меру.

„Према важећој регулативи и најбољој пракси, све банке морају да имају безбедносни систем, информациони систем који практично служи за подршку активностима банке у ванредним околностима, такозваном катастрофичном сценарију који је као ИТ систем потпуно дислоциран. Он је ван банке, на посебној је локацији и активира се када затаје сви кругови безбедности унутар ИТ подршке у смој банци“, објашњава Ђукић за Спутњик.

То, како каже, значи да увек у банкама постоје ИТ инжењери који су задужени да пажљиво прате и надгледају тај систем и уредно, не само информишу Управни одбор банке већ и централну банку о томе да ли су сви услови испуњени за нормално функционисање управо у случају катастрофичног сценарија. То је, додаје он, устаљена пракса.

© ФотоЗбог пада мреже Феда у Америци су биле обустављене новчане трансакције, а прекид је, како је саопштено, условила оперативна грешка Федералних резерви.
„Грешка“ која је за дан уздрмала Америку  - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2021
Због пада мреже Феда у Америци су биле обустављене новчане трансакције, а прекид је, како је саопштено, условила оперативна грешка Федералних резерви.

Активирање ИТ подршке

„Код такозваних системски важних банака у свету, које имају изузетно високе билансе и упражњавају најразличуитији спектар активности, почев од комерцијалног банкарства па до инвестиционог, то су енормне инвестиције. Када наступи такав сценарио, било упадом у систем, или техничким омашкама, или како се то каже, падом система, апсолутно се активира та ИТ подршка осмишљена за случај катастрофичног сценарија,“ истиче Ђукић.

Ни Фед, ни амерички медији се нису много бавили овим питањем. Шеф америчке централне банке, Џером Пауел данас се огласио али констатацијом да би могло да прође и више од три године пре него што инфлација досегне циљани ниво од два посто. Тиме је, заправо, поручио да Фед планира да задржи ниске каматне стопе још дуго времена и да технички испад није нека посебна тема. 

У тексту који је, пак, објавио Блумберг, напомиње се да су током четворочасовног искакања из шина, системи Федералних резерви који на дневном нивоу обављају милионе финансијских трансакција, поремећени оним што је изгледало као нека врста интерног квара.

О разлозима се не прича

Системи су до краја дана били у функцији, али се, како напомињу у тексту, поставља питање отпорности те инфраструктуре на коју се Американци ослањају када су у питању плаћања.

Уз подсећање да су се 2019. такође догодила два поремећаја, некадашњи ИТ стручњак у Феду Дејвид Харт је констатовао да је то прилично забрињавајуће. Тада је за трочасовни прекид било криво „унутрашње техничко питање“, а Фед је одбио да пружи више детаља. Блумберг је позивајући се на закон о слободи информација тражио додатне податке Феда о том инциденту, али је његов захтев одбијен.

© СТАРТИТ ЦЕНТАРУ случају такозваног катастрофичног сценарија активира се ИТ сектор као подршка активностима банке у ванредним околностима.
„Грешка“ која је за дан уздрмала Америку  - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2021
У случају такозваног катастрофичног сценарија активира се ИТ сектор као подршка активностима банке у ванредним околностима.

С обзиром на то онда и не чуди констатација нашег саговорника да се не може рачунати на потпуну информацију о разлогу због ког је дошло до најновијег прекида у раду 12 Федових срвиса.

Да ли је у питању само технички фактор и ако јесте, да ли је оперативна грешка, хакерски упад, или нешто друго, то знају само у Феду.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала