„Искрцавање“ америчких снага у Александруполису: Зашто су Грци забринути

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографија„Искрцавање“ америчких снага у Александропулису: Зашто су Грци забринути
„Искрцавање“ америчких снага у Александропулису: Зашто су Грци забринути - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2021
Пратите нас
Амерички транспортни брод „Ендјуранс“ пристао је у грчкој луци Александруполис која је после потписивања новог одбрамбеног споразума између Грчке и САД постао америчка војна база. Та чињеница наишла је на неодобравање оних који страхују да то може да подстакне напетост у региону и Грчку претвори у мету у случају одмазде против Американаца.

То је већ други пут за последњих неколико месеци да тај брод, дуг 264,5 метара и широк 32,2 метра, довози у овај град на северу Грчке америчка борбена возила и хеликоптере који ће потом бити пребачени даље – у Румунију, Бугарску, Мађарску за потребе војних вежби НАТО.

Брод је сада допремио војну технику и неколико од 30 хеликоптера који треба да полете из Александруполиса у различите регионе Румуније.

Иначе, маневери НАТО „Дифендер Јуроп 2021“ биће одржани на простору од Балканског полуострва до Балтичког мора.

Лет хеликоптера „Блек хок“ у периоду од 24. фебруара до 3. марта означиће прву етапу вежби које ће се завршити у августу. Како се наводи у саопштењу америчких снага у Европи и Африци, тих дана становници Александруполиса моћи ће да гледају лет велике ескадриле хеликоптера током читавог дана.

Неке локалне организације, као што је Комитет за заштиту мира, Комитет Комунистичке партије Грчке у источној Македонији и Тракији, противе се плановима Америке и планирали су и протестне скупове и друге иницијативе тим поводом.

„Тим војним вежбама се ствара ратна атмосфера. Овог момента оружје Американаца је усмерено у правцу Русије а порука се шаље Кини због тога што јача присуство у региону“, каже секретар КП Грчке Дионисис Кладис.

Он додаје да је њихов циљ да се изрази реакција друштва на покушај да се овај регион претвори у мету сукоба интереса.

Како је додао, кроз тај регион ће проћи велика количина војне технике, укључујући хеликоптере и оклопне транспортере, а коначни циљ је учешће у војним вежбама на граници с Русијом.

Како је приметио Кладис, на десетине војника САД и НАТО ће проћи поред њихових домова, као и путевима у региону реке Марице. Он додаје да НАТО и САД ни на који начин не осигуравају безбедност Грчке.

„Ми и наша деца постаћемо мете у случају одмазде против Американаца. Због тога не желимо њихово присуство овде“, додаје Кладис.

Амерички брод је и прошле године пребацивао војнике и војну технику за вежбе НАТО „Атлентик риспонс 2020“.

Све то је повезано са договорима о америчким базама које су одобрили прво СИРИЗА, а потом и Нова демократија, а по којима луке у Александруполису и Кавали служе као војне базе.

Кладис такође упозорава и на „сукоб комерцијалних интереса“ у региону и додаје да се ради о експлоатацији одређених сектора пловидбених капацитета за америчке инвестиције у природни течни гас од чега народ неће имати никакве користи.

Енергетски проблеми у региону су велики јер ми смо и даље најсиромашнији грчки регион, закључио је Кладис.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала