Ник Ђељошај у Тузима током протеста - Sputnik Србија

Завршена драма у Тузима: Полиција се повукла, грађани се разишли, кафане и даље раде /видео, фото/

Пратите нас
Права драма одиграла се у црногорској општини Тузи. Албанци из те општине бојкотују епидемиолошке мере владе о затварању локала, због чега је интервенисала полиција, а грађани на челу са председником општине Ником Ђељошајем блокирали су улице. Драма је окончана после више сати повлачењем полиције и грађана са улица, док су угоститељи наставили рад

Влада Црне Горе саопштила је да је спремна на састанак са представницима општине Тузи како би било нађено решење. Ђељошај је навео да се ради о политичкој освети премијера Здравка Кривокапића и потпредседника Владе Дритана Абазовића.

Црногорски медији објавили су да ће Кривокапић и Абазовић, заједно са министарком здравља Јеленом Боровинић Бојовић доћи у Тузи на разговоре са општинским челницима.

Међутим, Ђељошај је касније рекао да Кривокапић неће доћи у Тузи.

Претходно је полиција уручила позиве за саслушање власницима локала који их нису затворили.

Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
14:57 25.02.2021

Припадници полиције су се повукли из Тузи, а грађани се разилазе.

Председник општине Ник Ђељошај рекао је да су се договорили са полицијом да угоститељи не затварају локале.

14:15 25.02.2021
14:11 25.02.2021

Главни специјални тужилац Миливоје Катнић је казао да Специјално тужилаштво за сада нема основа да поступа у случају побуне у Тузима, али је позвао грађане да поштују законе, истичући да је на сличан начин почео рат у некадашњој Југославији.

14:03 25.02.2021

Премијер Здравко Кривокапић неће доћи у општину Тузи, рекао је председник те општине Ник Ђељошај.

„Као што је већина вас била присутна кад ме назвао Кривокапић, сви сте снимили разговор, и показао ту жељу да се дијалогом ријеши дискриминација... Малопре ме је обавестио да неће долазити. Није ми оставио простора да кажем реченицу. Није објаснио. Ово је неодговорно понашање. Одговорније ћемо се односити од њега, поштујемо закон о локалној самоуправи. Хтели смо да их сачекамо и нађемо компромис на свачије задовољство. Сваки коментар је сувишан, требало би да премијер држи реч“, рекао је Ђељошај.

Додао је да су њихови следећи кораци поштовање и рад на сузбијању епидемије.

„Као један апел премијеру и вицепремијеру, нека дођу на разговор“, поручио је Ђељошај.

13:44 25.02.2021
13:43 25.02.2021
13:33 25.02.2021

Један од лидера Демократског фронта и посланик Покрета за промјене Небојша Медојевић изјавио је поводом данашњих дешавања у Тузима, да је кривица на обема странама.

Владина кривица је, каже Медојевић, јер није консултовала градоначелнике општина пре доношења епидемиолошких мера, док је код председника општине Тузи Ника Ђељошаја мотив политичке природе, и он злоупотребљава здравствену ситуацију, пренео је Танјуг.

„Као један од лидера политичке организације која је свој кредибилитет стицао на улици, и борио се против одлука које су угрожавале људска права, не могу а да не подржим било који протест. С друге стране Влада и овај пут показује слабост и несналажљивост и угрожава дигнитет Црне Горе, јер она пре свега мора да води рачуна о дигнитету државе и о томе да на овај начин срозава и угрожава респект који би сваки грађанин и градоначелник требало да има према држави“, оценио је Медојевић

Медојевић каже да ни за кога у Црној Гори није добро епидемиолошку ситуацију и здравље грађана користити у дневнополитичке сврхе.

13:05 25.02.2021

Социјалистичка народна партија позвала је на смиривање ситуације у Тузима.

„Уместо потпаљивања страсти и жеље да се остваре ситни политички поени, сматрамо да би било разумније и целисходније да Ник Ђељошај својим примером покаже грађанима Тузи како се поштују Устав, закони и мере надлежних органа. СНП ЦГ се залаже за поштовање мера у свим општинама за које су прописане, без изузетка. У том смислу, господин Ђељошај мора схватити да су Тузи део Црне Горе и понашати се у складу са том чињеницом“, наводи се, између осталог, у саопштењу СНП-а.

12:58 25.02.2021
12:53 25.02.2021
Ник Ђељошај на блокади улица у Тузима због доласка полиције - Sputnik Србија, 1920
Председник општине Тузи оптужио Владу Црне Горе да је хтела да понизи грађане
12:41 25.02.2021
12:40 25.02.2021
12:31 25.02.2021

Ђељошајево противљење епидемиолошким мерама подржале су Социјалдемократе и Форца, уз образложење да се ради о „ригорозним мерама“, иако су Тузи у првој, најмање угроженој епидемиолошкој зони.

Како су навели, „мере су донете без консултација са грађанима и руководством Тузи“, а та општина се „кажњава због неспособности Владе да управља епидемиолошком ситуацијом“. 

12:30 25.02.2021

Злоупотреба здравља људи у политичке сврхе и циљеве може бити страшна, а Уједињена ЦГ очекује од Владе да поступи мудро и сталожено у вези случаја „Тузи“, поручио је лидер те партије Горан Даниловић.

Председник општине Тузи Ник Ђељошај, како каже Даниловић, подиже ватру и огањ тамо где би се пристојан човек стидео.

Тражи од Владе да одмерено и мудро реагује на ову провокацију која је само једна у низу од стране Ђељошаја и додаје да „Албанци и остали грађани Тузи подједнако пате од последица короне као и сви у Црној Гори“.

12:27 25.02.2021
12:25 25.02.2021
12:22 25.02.2021
12:22 25.02.2021

Председник Праве Црне Горе Марко Милачић казао је да је понашање председника општине Тузи Ника Ђељошаја чин неодговорног политичара „који зарад уских медијских и других интереса крши низ Закона Црне Горе и потпирује поделе и то са позиције првог човека једне општине у Црној Гори, што га чини недостојним функције“.

„Овим чином господин Ђељошај је јасно показао колико поштује државу Црну Гору“, кзао је Милачић.

Права Црна Гора позива тужилаштво да покаже да је закон једнак за све и да хитно процесуира председника општине Тузи због, како су казали, „очигледног кривичног дела позивања на отпор, али и низа других недозвољених радњи“.

12:21 25.02.2021
Интервенција полиције у Тузима због бојкота епидемиолошких мера које је наложио председник општине Ник Ђељошај (у средини) - Sputnik Србија, 1920
Драма у Тузима: Кривокапић и Абазовић стижу после акције полиције
12:21 25.02.2021
Полиција интервенише у Тузима - Sputnik Србија, 1920
Драма у Црној Гори: Албанци бојкотују мере, полиција стигла у Тузи, блокирани путеви /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала