„Још једно чудо које ће остати у историји“: Кина у потпуности победила сиромаштво

© AP Photo / Andy WongЉуди у Кини
Људи у Кини - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2021
Пратите нас
Кина је извојевала потпуну победу у борби против апсолутног сиромаштва – у последњих осам година скоро 100 милиона људи је успело да се издигне изнад границе сиромаштва, рекао је председник Кине Си Ђинпинг. Москва је поздравила победу Кине.

„Захваљујући заједничким напорима Комунистичке партије Кине и кинеског народа извојевали смо потпуну победу у борби против сиромаштва“, рекао је кинески лидер на састанку, посвећеном резултатима Кине у борби против сиромаштва.

Како је рекао, у последњих осам година 98,99 милиона становника из сеоских средина успело је да победи сиромаштво, а са списка сиромашних подручја уклоњена су 832 среза и 128.000 села. Такође је истакао да је за осам година Кина инвестирала у борби против сиромаштва око 1,6 билиона јуана (око 246 милијарди долара).

Од почетка спровођења политике реформе крајем седамдесетих година прошлог века, сиромаштво је победило 770 милиона становника сеоских подручја.

„За то време допринос Кине глобалној борби са искорењивањем сиромаштва је 70 одсто. Са таквим успесима Кина је направила још једно чудо које ће остати записано у историји“, рекао је кинески лидер.

Поводом ове вести огласио се портпарол Кремља Дмитриј Песков који је рекао да Москва поздравља победу Кине, коју је земља извојевала над потпуним сиромаштвом.

„Поздрављамо успехе наших кинеских партнера. Кина је огромна земља са веома великим бројем становника. Стога такви успеси говоре о томе да се развој одвија према плану, упркос свим потешкоћама које настају у вези са кризом изазваном пандемијом вируса корона и постковид појавама“, рекао је Песков.

Он је истакао да је борба против сиромаштва апсолутни приоритет руководства Русије и да се рад на томе одвија константно.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала