Кућа Толстоја, документа, жртва Црвеноармејаца: Славни руски трагови у Новом Бечеју

© Sputnik / Стефан ЂурићУ Новом Бечеју налази се кућа у којој су живели Толстојеви потомци
У Новом Бечеју налази се кућа у којој су живели Толстојеви потомци - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Кућа потомака Лава Николајевича Толстоја, документи и фотографије Женског харковског института, Споменик палим Црвеноармејцима... Све то налази се у Новом Бечеју и представља део сведочанства о значајном културном и историјском трагу који су у периоду између два светска рата у том граду оставили – Руси.

Руску културну баштину у Новом Бечеју данас је обишао нови директор Руског дома Јевгениј Баранов са делегацијом. Том приликом је између Руског дома и различитих институција Новог Бечеја договорена сарадња на очувању и промовисању културног наслеђа Русије у том месту.

Кућа Толстојевих потомака

Руска делегација посетила је кућу у којој су некада живели потомци чувеног руског писца Лава Николајевича Толстоја. Према Барановљевим речима, сви Толстојеви, који се сада налазе на различитим функцијама у руској влади, пореклом су из Новог Бечеја.

„С великим задовољством преносим вам поздраве породице Толстој из Москве, нарочито ове, новобечејске линије, која је велика и врло значајна у овом роду. Преносим вам и њихову спремност да учествују у формирању руског историјског места у Новом Бечеју. Они у овом тренутку прикупљају податке, фотографије, сва релевантна документа и артефакте који подсећају и сведоче о њиховом животу овде, у Новом Бечеју. Такође, они су изразили спремност да се одазову било каквом позиву одавде и помогну својим присуством и документима у увеличавању ’Руског кутка‘ у овом граду“, истакао је Баранов.

© Sputnik / Стефан ЂурићРуска делегација у обиласку куће Толстојевих потомака
Кућа Толстоја, документа, жртва Црвеноармејаца: Славни руски трагови у Новом Бечеју - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2021
Руска делегација у обиласку куће Толстојевих потомака

Кућа Толстојевих од 2016. године је у власништву Имреа Бечејиа, кувара из Новог Бечеја, који живи и ради у Немачкој. На њој се тренутно изводе грађевински радови. Имре планира да у њој направи ресторан и спомен-собу Лаву Николајевичу Толстоју.

„Имам у плану да направим и терасу и кухињу. Када људи из Русије, Србије, а можда и из региона буду долазили да виде собу, желимо да их угостимо кафом или руским специјалитетом. Радови су почели прошле године. Колико зарадим – толико ћу и да уложим. То ја сам финансирам, још немам никакву подршку. Хоћу да сарађујем са свима, Општином, Туристичком огранизацијом. С Русима је то прво. Мислим да ће у наредне две године све бити готово“, каже Бечеји.

© Sputnik / Стефан ЂурићПредставници Руског дома и Туристичке организације Новог Бечеја са власником куће Толстојевих потомака
Кућа Толстоја, документа, жртва Црвеноармејаца: Славни руски трагови у Новом Бечеју - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2021
Представници Руског дома и Туристичке организације Новог Бечеја са власником куће Толстојевих потомака

Директор Туристичке организације Новог Бечеја Саша Дујин рекао је за Спутњик да је њихова обавеза да промовишу туризам и да ће сарађивати с породицом Бечеји.

„Ми смо дошли на идеју да им понудимо могућност да део куће изузму из ресторанског амбијента и уреде га као ’Руски кутак‘, собу Толстојевих. Објекат ће се и звати ’Толстој‘ или ’Толстојева кућа‘. Унутра ће у понуди бити руска кухиња. Туристичка организација ће ово уврстити у туристичке посете и понудити људима да овде ручају или бар попију руски чај, а самим тим ће искористити прилику да посете својеврсну збирку која ће бити посвећена не само Владимиру Толстоју, који је овде живео, него и свим оним Русима који су овде живели у једном периоду свог живота“, рекао је Дујин.

© Sputnik / Стефан ЂурићКућа Толстојевих потомака у Новом Бечеју
Кућа Толстоја, документа, жртва Црвеноармејаца: Славни руски трагови у Новом Бечеју - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2021
Кућа Толстојевих потомака у Новом Бечеју

Начелник општинске управе општине Нови Бечеј Тамара Попов рекла је да Нови Бечеј има богату традицију када је у питању сарадња између руског и српског народа.

„Ми смо побратимљени с два града у Руској Федерацији, то су Новочеркаск и Батајск, оба у Ростовској области, с тим што смо се на позив Министарства државне управе и локалне самоуправе јавили као заинтересовани за даље братимљење с градовима у Руској Федерацији, тако да очекујемо да се та сарадња настави“, казала је Тамара Попов.

Поводом посете представника Руског дома Новом Бечеју и почетка сарадње на очувању руске културне баштине у том граду, огласио се и Петар Толстој, заменик председника Државне думе Русије и потомак Лава Толстоја, који је путем видео снимка поручио:

„Добар дан, драги моји. Велико вам хвала на сећању које гајите и чувате о нашој породици у Новом Бечеју од свих нас потомака Лава Толстоја, унука и праунука Владимира и Илије Толстоја, који су живели у Србији у имиграцији. Велико хвала. Обећавам да ћемо доћи да бисмо заједно с вама поново боравили у овој породичној кући, у којој је живела наша породица. Хвала вам на пријатељству, гостопримству и љубави. Велики поздрав из Русије“.

„Руски кутак“ у Народној библиотеци

Представници Руског дома обишли су и Народну библиотеку Новог Бечеја, где су са руководством те установе договорили да у просторијама библиотеке буде оформљен „Руски кутак“, у коме ће бити изложени документи и фотографије, који сведоче о присуству Руса који су тамо емигрирали у периоду између два светска рата.

© Sputnik / Стефан ЂурићНародна библиотека у Новом Бечеју
Кућа Толстоја, документа, жртва Црвеноармејаца: Славни руски трагови у Новом Бечеју - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2021
Народна библиотека у Новом Бечеју

Они су том приликом библиотеци поклонили документе и фотографије везане за Женски харковски институт, који је у Новом Бечеју постојао у времену између два светска рата, а у коме су девојке из читаве Краљевине Југославије похађале средњу школу на руском језику.

© Sputnik / Стефан ЂурићПредставници Руског дома поклонили фотографије и документе везане за Женски харковски институт
Кућа Толстоја, документа, жртва Црвеноармејаца: Славни руски трагови у Новом Бечеју - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2021
Представници Руског дома поклонили фотографије и документе везане за Женски харковски институт

Директор Народне библиотеке општине Нови Бечеј Владимир Давидовић предочио је да та установа поседује богату збирку докумената и старих фотографија о руском присуству у том граду између два светска рата.

„У тој збирци налазиће се оригинална документа из Харковског института, попут извештаја о раду школе током година којих је радила у нашем месту, као и фотографије ученика и наставника. Такође, биће изложене фотографије и документа потомака Лава Николајевича Толстоја, који су овде живели до 1944. године“, рекао је Давидовић.

© Sputnik / Стефан ЂурићДокументи и фотографије везани за Женски харковски институт
Кућа Толстоја, документа, жртва Црвеноармејаца: Славни руски трагови у Новом Бечеју - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2021
Документи и фотографије везани за Женски харковски институт

План Народне библиотеке је да 10. марта ове године започне реновирање простора намењеног за „Руски кутак“. Када „Кутак“ буде био спреман за јавност, грађани ће моћи да га обилазе бесплатно.

На крају посете библиотеци, Давидовић ће је Баранову и руској делегацији поклонио неколико примерака књиге „Самовари у равници“ Алексеја Арсењева, који је писао о руским емиграцијама између два светска рата.

Прича о стварању „Руског кутка“ покренута је пре две године, када је Народну библиотеку посетио Петар Толстој.

Споменик палим Црвеноармејцима

Руска делегација, у чијем саставу је био и помоћник Изасланика одбране при амбасади Русије пуковник Владимир Биков, обишла је и недавно рестаурирани споменик посвећен Црвеноармејцима који су изгубили животе током ослобођења Новог Бечеја у Другом светском рату. Приликом рестаурације, са споменика су уклоњена имена Црвеноармејаца.

„Још једно питање којим смо се бавили с администрацијом Новог Бечеја је враћање првобитног изгледа Споменика палим Црвеноармејцима на Тиси. Сазнали смо да је првобитан изглед споменика измењен. Постоје снимци који сведоче о првобитном изгледу, онако како су га урадили становници Новог Бечеја одмах након ослобођења. Имамо потврду локалних власти да ће послати упит у одговарајуће инстанце и највероватније добити позитиван одговор о томе да се првобитан изглед споменика врати“, казао је Баранов.

© Фото : Спутњику уступила Општина Нови БечејСпоменик палим Црвеноармејцима у Новом Бечеју – некад и сад
Кућа Толстоја, документа, жртва Црвеноармејаца: Славни руски трагови у Новом Бечеју - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2021
Споменик палим Црвеноармејцима у Новом Бечеју – некад и сад

Тамара Попов је напоменула да је с помоћником Изасланика одбране Владимиром Биковим договорено да се споменику врати првобитан изглед.

„Договорили смо се да поново буду уклесана она имена која су позната, с тим што се сматра да је било нешто више бораца који су погинули, али нису сва имена позната. Договорили смо се и да ћемо ми спровести законску процедуру. Планирамо да до 4. октобра, када је Дан ослобођења Новог Бечеја, завршимо тај посао“, рекла је Тамара Попов.


Погледајте и:

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала