Минск: Запад опседнут ширењем демократије

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Белорусије Владимир Макеј
Министар спољних послова Белорусије Владимир Макеј - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2021
Пратите нас
Министар спољних послова Белорусије Владимир Макеј изјавио је да је Запад помало опседнут ширењем свог схватања демократије у другим државама.

 

„Постоји нека опсесија у промовисању, ширењу демократије у њиховом схватању те речи. Јесте, демократија је неопходна. Постоје одређене демократске норме којих се сви морају придржавати. Али племенити циљеви не би требало да се постижу неплеменитим методама“, рекао је Макеј за телевизију „ОНТ“.

Према белоруском министру, неки људи не осећају увек оно што се дешава у другој земљи и не могу да схвате да свака држава има свој развојни пут.

„На крају ћемо сви стићи до тог племенитог циља. Можда неко пре, неко касније. Али мора се узети у обзир разноликост развоја нација, националне психолошке карактеристике народа. Мислим да недостатак схватања овог тренутка представља разлог што данас постоји низ проблема у односима Запада не само са Белорусијом, већ и са Русијом“, сматра Макеј.

Протести у Минску - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2020
Минск узвраћа ЕУ на санкције истом мером

Западне земље, конкретно државе Европске уније, након председничких избора у Белорусији 9. августа 2020. године, увеле су персоналне санкције против низа белоруских званичника, оптужујући их за насиље над демонстрантима и фалсификовање резултата гласања. Европска унија је припремила три санкционе листе, на којима се, између осталог, налази и председник Белорусије Александар Лукашенко.

Тренутно је на списковима 88 физичких лица и седам организација. Санкције подразумевају забрану уласка у Европску унију за физичка лица и замрзавање њихових рачуна. Такође, физичким лицима и компанијама у ЕУ забрањено је да пребацују средства онима који се налазе на овим листама. Санкције су продужене до 28. фебруара 2022. године.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала