Начелник Генералштаба јерменске војске остаје на положају: Председник земље има три дана

© Фото : official site of the MoD of RAНачелник Генералштаба Оружаних снага Јерменије Оник Гаспарјан
Начелник Генералштаба Оружаних снага Јерменије Оник Гаспарјан - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2021
Пратите нас
Руководство Генералштаба Оружаних снага Јерменије наставља да испуњава своје функције, рекао је јерменски стручњак за уставна питања Вардан Ајвазјан за Спутњик.
„Премијер не може да разрешава дужности представнике руководства Оружаних снага земље. То се ради указом председника. Тренутно нема указа председника и ти људи остају на својим положајима. Може се рећи да се у овој ситуацији Оружане снаге налазе у цајтноту и морају ефикасно да искористе време предвиђено законом“, објаснио је Ајвазјан.

Према његовим речима, председник, према Уставу, има три дана да донесе одлуку. Ако то не учини, одлуку ће донети премијер.

Члан 133 Устава Републике Јерменије гласи:

Председник Републике на предлог премијера у случајевима и на начин прописан законом, поставља и разрешава највише официре Оружаних снага и других трупа.

2. Председник Републике на предлог премијера у случајевима и на начин прописан законом, додељује највише војне чинове“.

А члан 139 гласи:

„Председник Републике у случајевима утврђеним члановима 131-137, параграфом 3 члана 155, параграфима 3, 4, 6 и 7 члана 166 Устава, може у року од три дана да врати одговарајући акт са својим приговорима органу које је поднело предлог или молбу. Уколико надлежни орган не прихвата ове примедбе, тада председник Републике потписује одговарајући акт или се обраћа Уставном суду.

3. Уколико председник Републике не испуни услове утврђене параграфом 2 овог члана, одговарајући акт ступа на снагу по сили закона“.

На тај начин ће, како је објаснио Ајвазјан, ако се председник не обрати Уставном суду, премијерова одлука ступити на снагу.

С друге стране, Уставни суд има право да донесе одлуку према жалби председника у року од пет дана. Односно, максимални период за решавање ситуације је осам дана.

Политичка криза у Јерменији погоршала се након што је Генералштаб Оружаних снага земље 25. фебруара захтевао оставку јерменског премијера Никола Пашињана, рекавши да политичко руководство води државу ка опасној граници. То се догодило након што је шеф владе разрешио дужности првог заменика начелника Генералштаба Оружаних снага, генерал-пуковника Тирана Хачатрјана, који је раније критиковао премијерову изјаву о системима „Искандер”.

Као одговор на то, премијер Никол Пашињан је рекао да је извршен покушај преврата и позвао грађане да се окупе на Тргу републике како би „одбранили револуцију“. Такође је рекао да је потписао решење о разрешавању дужности начелника Генералштаба Оника Гаспарјана. Међутим, овај документ председник није потписао.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала