Нови потреси у Јерменији: Пашињан сменио начелника Генералштаба

© Фото : press office of the Government of RAПремијер Никола Пашињан са војском
Премијер Никола Пашињан са војском - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2021
Пратите нас
Премијер Јерменије Никол Пашињан сменио је начелника Генералштаба Оружаних снага, генерал-пуковника Оника Гаспарјана који је заједно са 40 високих официра затражио његову оставку.

„Данас сам донео одлуку да сменим начелника Генералштаба и његовог првог заменика. Министар одбране већ спрема одговарајућу одлуку о именовању новог шефа Генералштаба и његовог заменика“, саопштио је Пашињан у обраћању нацији.

Премијер је позвао војску да настави да ради свој посао, да чува границе и не губи будност. Он је назвао мешање војске у политику и излажење са политичким саопштењима недопустивим.

Он је саопштио да ће разлог за смену високих војних званичника саопштити на централном тргу у Јеревану, где је позвао своје присталице на митинг.

„Сада је најважнији задатак - сачувати грађанску и народну власт“, додао је премијер. 

Пашињан је саопштио да се тренутно налази у згради Владе.

Генералштаб војске Јерменије раније је затражио оставку премијера Николе Пашињана. Он је то назвао покушајем војног удара.

„Премијер и Влада Јерменије нису у стању да доносе адекватне одлуке у овој кризној и судбоносној за јерменски народ ситуацији. У вези са насталом ситуацијом Оружане снаге Јерменије захтевају оставку премијера и Владе Јерменије, истовремено упозоравају на уздржаност од примене силе против народа, чија деца су погинула, бранећи отаџбину и Карабах“, наводи се у саопштењу Генералштаба Оружаних снага Јерменије.

Јуче је председник Јерменије Армен Саркисјан на предлог Пашињана сменио првог заменика начелника Генералштаба Тирана Хачатрјана који је исмејао речи шефа владе о ракетним системима Искандер.

Популарност Пашињана нагло је опала након потписивања примирја са Азербејџаном о Нагорно-Карабаху у јесен прошле године. Јереван се, у складу са споразумом, морао одрећи Келбаџарског, Лачинског и Агдамског региона. Након тога, у јерменској престоници су почели протести.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала