„Новости“: Други део „честитке“, Србији се спрема „нон-пејпер“

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIИзбори на Косову
Избори на Косову - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2021
Пратите нас
Брисел и Вашингтон, у координацији, припремају највероватније, у виду нон-пејпера, низ захтева које ће доставити државном врху Србије. “Новости” пишу да ће се у том документу наћи конкретна очекивања од Београда у процесу решавања питања КиМ.

 

Како даље наводе, у том неформалном документу, који се помиње у дипломатским круговима, Србији ће се ставити до знања да мора да се обавеже да призна Косово, што ће бити својеврстан други део "честитке" коју је за Дан државности нашој земљи упутио председник САД Џозеф Бајден.

Наговештај ове здружене акције биће посета Србији у веома кратком периоду - посредника у дијалогу са Приштином Мирослава Лајчака и заменика помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију Метју Палмера.

Нови шеф Беле куће, Џозеф Бајден, подсетимо, још док није био инаугурисан, поручио је да је "јасно да није завршен посао на успостављању правде, помирења и функционалне мултиетничке БиХ", а када је званично преузео дужност, Београду је без дипломатског устезања указао да трајни споразум са Косовом треба да буде "фокусиран на међусобно признавање".

Да нашој земљи у наредном периоду по питању КиМ и Републике Српске, следи концентрисан притисак ЕУ и САД, указао је председник Александар Вучић, који је у среду изјавио и да "све што нам предстоји није једноставно, нити нешто чему можемо да се радујемо":

"Да разумемо у каквој смо позицији, само треба прочитати писмо председника Бајдена упућено и нама и Приштини. Највеће европске силе у потпуности деле ставове нове америчке администрације и разуме се да ћемо бити под притиском. Остаје нам да водимо дијалог под покровитељством Лајчака, а ако они мисле да ћемо се ми лако одрећи онога што ми мислимо да је наше, а они не мисле да је наше, мој одговор је: преварили сте се", рекао је председник.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала